Третман на рак на желудник

Преку растот на клетките на ракот во стомакот доведува до Рак на желудник или желудник. Сепак, ракот на желудникот обично трае со години за да се развие. Во случај, да ги презентирате симптомите рано, вашиот лекар може да започне со третманот рано, но во неколку случаи, пациентите се асимптоматски многу години. Кога е симптоматско, се лекува лесно и рано. 

Ракот на желудникот се развива поради различни фактори. Некои од факторите се - 

 • Преголема тежина 
 • Продолжени чиреви 
 • Навики за пушење 
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест 
 • Инфекција со H. Pylori 

Пациентите ги имаат следниве симптоми - 

 • варење 
 • Болки во стомакот 
 • Гадење 
 • Повраќање
 • Металоиди

Различните опции за третман на пациенти со рак на желудник се 

Што влијае на крајните трошоци за третман на рак на желудник?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

 • Вид на третман 
 • Искуство на хирург
 • Избор на болница и технологија
 • Рехабилитација цена по операцијата
 • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

 

Болници за третман на рак на желудник

Кликни тука

За третман на рак на желудник

In третман на рак на стомакот, разни специјалисти работат заедно како една единица за да создадат целосен план за лекување со различни опции за третман што може да се користат за пациентот. 

Тимот за нега на третман вклучува специјалисти како што се Гастроентеролог, Онколог, Лекари-медицински сестри, фармацевти, диететичари, медицински советници.
Планираниот третман зависи од различни фактори кои може да се движат од Вид на рак, фаза на рак, од кои заболувања има истовремени заболувања, целокупниот здравствен статус на пациентот. Генерално, терапијата е планирана на таков начин што пациентот може да добие симптоматско олеснување заедно со комбинирана терапија за лекување на рак

Пациентот секогаш мора да ги споделува своите стравови со својот лекар и да одлучи за план за третман заедно со лекарот. Секогаш прашувајте го вашиот лекар за работите што не ви се јасни и соработувајте со вашиот лекар за да го испланирате третманот што одговара на вашите барања.
 

Пред постапка / третман

Третман на карцином е долга и влијае на лицето не само физички, туку и емоционално и финансиски. Поддршката е нешто, бара пациентот во овој момент. 

Откако ќе се дијагностицира карциномот, треба да му се обезбеди на пациентот поддршка за нега што вклучува терапии како емоционална поддршка, техники на медитација, здравствени промени во исхраната, и духовна поддршка

Соработката на целиот тим, вклучувајќи го и здравствениот тим и пациентите заедно, ќе помогне во спречување на сериозни проблеми, потенцијални несакани ефекти и ќе обезбеди подобар третман.
 

Како се изведуваше?

хемотерапијата -  

Се прави со еден лек или комбинација на лекови во циклуси за одреден период. Ги уништува клетките на ракот и спречува формирање на повеќе клетки на ракот. Се прави по операција, ги уништува левите клетки на ракот, а исто така спречува симптоми поврзани со рак. Повеќекратно несакани ефекти се забележуваат како гадење, повраќање, губење на апетит но тие обично поминуваат откако ќе се заврши третманот.

Терапија со лекови -

вашиот онколог би ви препишал лекови кои ги уништуваат веќе формираните клетки на ракот. Терапијата вклучува која било од нив или орално или системско орална терапија се даваат капсули или таблети и во системска терапија, лекот се дава преку интравенска цевка. 

Информирајте го вашиот лекар ако веќе земате други лекови или додатоци за да можат соодветно да го дадат третманот.

имунотерапија 

Имунолошкиот систем на телото е направен способен да се бори против ракот. имунотерапија третманот се користи во комбинација со друга терапија. Сепак, не одговара на секој пациент поради разни несакани ефекти, па затоа не се препорачува за секој пациент.

Радијациона терапија 

Оваа терапија се прави во циклуси за одреден период. Висока енергија Х-зраци се користат во третманот. Се дава пред операција за да се намали големината на туморот, по операцијата за уништување на лево-клетките на ракот. Секако несакани ефекти се дијареја, реакции на кожата. Несаканите ефекти исчезнуваат откако ќе се заврши третманот.

Хирургија 

Операцијата целосно зависи од фазата и вид на рак. Тоа е хируршко отстранување на туморот. Во раната фаза на карцином (Т1а) туморот се отстранува со ендоскоп, Во фаза (0 или 1) туморот се отстранува со лимфни јазли. Во напредната, фаза комбинирана терапија вклучувајќи хемотерапијата or Радиотерапија се препорачува. Во понапредната фаза, а делумна или тотална гастростома е готово. Во стадиум 4 рак, операцијата не се препорачува.
 

Обнова

Закрепнувањето се забележува по соодветен третман и поддршка за нега но не секогаш е можно целосно закрепнување. Веројатноста за ремисија или повторување е исто така присутна. Ако се појави повторно, процесот започнува повторно со тестирање и планирање за линија на третман. Авансен карцином е, сепак, тешко да се третира. Стравот, загриженоста секогаш можете да ја споделите со давателот на третман. 

Процесот на лекување мора да има за цел да обезбеди удобност на пациентот и физички, психички и емоционално. Здравствениот тим секогаш мора да се обиде да ги направи пациентите ослободени од болка и обезбедување емоционална поддршка на секој циклус на третман.
 

Топ 10 болници за третман на рак на желудник

Следниве 10 најдобри болници за третман на рак на желудник во светот:

# Болница Држава Град Цена
1 Вокердска болница Јужен Мумбаи Индија Мумбаи ---    
2 Болница Таинакарин Тајланд Бангкок ---    
3 Универзитетска болница Медипол Мега Турција Истанбул ---    
4 Болница РАК Обединети Арапски Емирати Рас Ал Хаима ---    
5 Болница Netcare Linksfield Јужна Африка Јоханесбург ---    
6 Лична приватна клиника Австрија Грац ---    
7 Кокилабен Дирубај Амбани болница Индија Мумбаи ---    
8 Глобална болница Перумбакам Индија Мадрас ---    
9 Болница и истражувачки центар Лилавати Индија Мумбаи ---    
10 Универзитетска болница во Тајпеј Тајван Тајпеј ---    

Најдобри лекари за третман на рак на желудник

Следниве се најдобрите лекари за третман на рак на желудник во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р Јалај Бакси Хируршки онколог Болницата Фортис, Ноида
2 Д-р Боман Дабар Медицински онколог Болница Фортис Мулунд
3 Д-р Хареш Ханглани Хируршки онколог Болница Фортис Мулунд
4 Д-р Аруна Чандрасехран Хируршки онколог Глобалната болница Перумбак ...
5 Д-р КР Гопи Медицински онколог Глобалната болница Перумбак ...

Најчесто поставувани прашања

Ракот на желудникот е еден од најчестите карциноми. Клетките на ракот се развиваат во внатрешната обвивка на желудникот. Туморот може да се прошири на органи како што се црниот дроб и панкреасот.

Постојат различни тестови кои помагаат да се дијагностицира рак на желудникот – • Тестови за снимање како што се КТ скен, МРИ • Горна ендоскопија • Ендоскопски ултразвук • Биопсија • Тестови на крв

Ракот на желудникот може да се лекува хируршки и исто така без операција. Опцијата за третман зависи од стадиумот на ракот. Нехируршкиот третман може да вклучува лекови, терапија со зрачење, хемотерапија, ендоскопска субмукозна дисекција (ESD).

Обично ракот на желудникот не може целосно да се излечи. Применетиот третман може да ги олесни симптомите на рак на желудникот.

Во рана фаза се забележуваат следниве знаци и симптоми – • Надуеност после оброк • Горушица • Варење • Гадење • губење на апетит Ако туморот расте, постојат сериозни симптоми како што се отежнато голтање, столица со крв, запек, дијареа, слабост, итн.

Следниве фактори може да ги зголемат шансите за рак на желудникот – • Пушење • Исхрана богата со сол • Семејна историја • Инфекција од бактерии хеликобактер пилори • Употреба на тутун • Дебелина • Исхрана со недостаток на овошје и зеленчук

Ракот на желудникот е канцер кој бавно расте. Може да потрае една година или повеќе за да се прошири ракот на желудникот.

Трошоците за лекување на рак на желудникот во Индија се релативно пониски од другите земји. Цената зависи од болничките фактори, факторот на медицинскиот тим и факторите на пациентот. Целокупната цена може да започне од 4,000 долари.

Ракот на желудникот прво се шири на црниот дроб. Подоцна може да се прошири на белите дробови, лимфата и поставата на абдоминалната празнина.

Обично постарите луѓе се погодени од рак на желудникот. Ракот на желудникот најчесто се дијагностицира кај луѓе >= 65 години.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 03 Апр, 2022.

Треба помош ?

Испрати барање