Хирургија на 'рбетот

Хирургија на 'рбетот е операција направена на 'рбетот. Порано ' Отворена хирургија „порано се правеше во кој се правеше долг засек околу 5 инчи низ грбот за да се добие пристап до мускулите и анатомијата на 'рбетот, сепак, со текот на времето, технолошкиот напредок мораше да доведе до нова техника на' рбетниот столб што се нарекува  Минимално инвазивна хирургија на 'рбетот

Тоа е означено од ортопедски хирурзи кога нехируршки процедури за третман како лекови, физиотерапија, вежби за зајакнување на мускулите не е успешен во ублажување на болката во грбот или областа бара хируршки третман само за подобрување на болката во грбот.  

Минимално инвазивна хирургија на 'рбетот е компаративно помалку инвазивна од операцијата на отворено. Тоа е технолошки напредна хирургија во која се јавува помало оштетување на мускулите поради помалиот засек. Закрепнувањето е релативно брзо и е побезбедна процедура, пациентот е отпуштен рано, помалку крварење и болка се неколку предности на овој вид на операција. 
 

Цената на хирургијата на 'рбетот низ целиот свет

# Држава Просечна цена Почетна цена Највисока цена
1 Индија $ 4200 $ 3800 $ 4600
2 Шпанија $ 14900 $ 14900 $ 14900

Што влијае на крајната цена на 'рбетната хирургија?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

 • Видови на извршена хирургија
 • Искуство на хирург
 • Избор на болница и технологија
 • Рехабилитација цена по операцијата
 • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Болници за хирургија на 'рбет

Кликни тука

За хирургија на 'рбетот

Минимално инвазивна хирургија на 'рбетот се прави под локална анестезија, додека отворена хирургија се прави под општа анестезија. Според причината, вашиот лекар ќе одлучи кој тип на хирургија е индициран. 

Во некои случаи, кога МИО не е доволен за лекување на проблеми со 'рбетот, се наведува отворена операција. Поголемиот дел од времето е невообичаено, но понекогаш кога првата операција со МИС не ги дава посакуваните резултати, се спроведува втората постапка, традиционална операција на отворено. 

Услови на кои им се потребни операции на 'рбетот 

Вашиот лекар ќе го идентификува видот на операцијата што ви треба. Неколку случаи не може да се третираат од Минимално инвазивна хирургија, како и малку болници ја немаат потребната опрема потребна за да направат МИС, па затоа претпочитаат отворени операции. Неколку состојби за кои е потребна операција на 'рбетот се -

 • Спондилолиза (ова предизвикува проблеми во долните пршлени)
 • Тумор во 'рбетниот регион 
 • Инфекција која треба да се оперира 
 • Тесен 'рбетен регион (' рбетниот стеноза)
 • Прашања на дисковите како хернијален диск 
 • Фрактура во кој било пршлен
   

Пред постапка / третман

Вашиот давател на здравствени услуги ќе ја идентификува причината што ја предизвикува болки во грбот, во зависност од причината, се планира видот на операцијата. Вашиот лекар исто така би планирал третман во зависност од вашата возраст, вашето целокупно здравје, без разлика дали имате некои истовремени болести како неконтролиран дијабетес, ќе ве праша за другите лекови што сте ги земале или земате како лекови против болки, како и лековите што ги земате за вашите други здравствени проблеми. 

Е ви биде препорачано да престанете со алкохолот, пушењето и да ги контролирате вашите истовремени болести, како што е хипертензија дијабетес. Пушењето и неконтролираниот дијабетес го одложуваат процесот на заздравување. 

Исто така, би ве советувале за разни истраги, како што е Х-зраци, МНР (Магнетна резонанца) тие ќе му помогнат на лекарот да го испланира вашиот вид на операција.
 

Како се изведуваше?

вашиот ортопедски хирург и неговиот тим по завршувањето на барањата пред процедурата ќе ја испланира вашата операција. Ако Минимално инвазивна хирургија се планира следната постапка -

 • Дадена е локална анестезија за да се вцепи делот што треба да се оперира, а со тоа да се следат и виталите, како што се срцевиот ритам, крвниот притисок.
 • Даден е мал засек на областа што треба да се оперира на грбот и се повлекува со што се изложува регионот на 'рбетот.
 • Малата камера и светлината се пренесуваат по повлекувањето.
 • Хируршката интервенција се прави според потребата.
 • Засекот е затворен со конци.
   

Обнова

Минимално инвазивни операции на 'рбетот покажете рано закрепнување со добри резултати. Засекот е мал спречува силна болка по процедурата, постои ограничена загуба на крв, се намалуваат шансите за инфекција. Така, не се препорачуваат многу антибиотици и лекови против болки.

После операцијата, мала количина на течност излегува од засекот, но не треба да се грижите за тоа бидејќи е нормално. Но, консултирајте се со вашиот лекар во случај да истече повеќе течност или имате силна и неподнослива болка.

Козметички резултатите се добри и поради малиот засек.

Следете ги упатствата на вашиот лекар и запознајте го за консултации што следат, советувано од вашиот лекар за најдобри резултати по операцијата.
 

Топ 10 болници за хирургија на 'рбет

Следниве 10 најдобри болници за хирургија на 'рбет во светот:

# Болница Држава Град Цена
1 Супер специјализирана болница BLK-MAX Индија Њу Делхи ---    
2 Болница во Чиангмаи Рам Тајланд Chiang Mai ---    
3 Универзитетска болница Медипол Мега Турција Истанбул ---    
4 Американска болница во Париз Франција Париз ---    
5 Универзитетска болница Чунг-Анг Јужна Кореа Сеул ---    
6 Болница Асута Израел Тел Авив ---    
7 Болница Сан Роке Маспаломас Шпанија Лас Палмас ---    
8 Канадска специјалистичка болница Обединети Арапски Емирати Дубаи ---    
9 Премиер Медика Руската Федерација Москва ---    
10 Болница Галенија Мексико Канкун ---    

Најдобри лекари за хирургија на 'рбет

Следниве се најдобрите доктори за хирургија на 'рбет во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р Адитија Гупта Неврохирург Болница Артемис
2 Д-р НК Венкатарамана Неврохирург Болница Сикарин
3 Д-р Ракеш Махајан Ортопед и хирург за замена на зглобовите Супер специјалитет BLK-MAX H ...
4 Д-р К.Сридар Невролог Глобалната болница Перумбак ...
5 Д-р Х.С. Чабра Ортопед - хирург на 'рбет Индиски повреди на 'рбетниот столб ...
6 Д-р Јашбир Деван Неврохирург Болница Артемис
7 Д-р Мајанк Чавла Невролог Макс Супер Специјалност Хоспи ...
8 Д-р Санџај Саруп Детски ортопедски хирург Болница Артемис
9 Д-р Викас Гупта Неврохирург Манипал болница Дварка

Најчесто поставувани прашања

Спиналната декомпресија вклучува различни видови третмани кои ја ублажуваат болката во грбот.

Повреда на 'рбетот или какво било абење на' рбетот предизвикува болки во грбот. Болката се јавува поради притисок врз 'рбетниот мозок и нервите. Така, спиналната декомпресија го ослободува притисокот и управува со болката.

Третманот за декомпресија на 'рбетниот столб се прави во состојби како што се – • хернија на дискови • приклештени нерви • ишијас • спинална стеноза • дегенеративни дискови • испакнати дискови

Спиналната компресија може да вклучува – • ламинектомија или ламинотомија • фораминотомија или фораминектомија • дискектомија • корпектомија • отстранување на остеофити

Постојат тестови направени за да се знае сериозноста на повредата се – • Дискографија • Скен на коски • Дијагностичко снимање (МРИ, КТ скен, рендген) • Електрични тестови

Лековите предизвикуваат алергиски реакции. Хируршките процедури може да имаат несакани ефекти како што се крварење, инфекција, оштетување на ткивото, згрутчување на крвта или оштетување на нервите.

Операциите за декомпресија на 'рбетот имаат добра стапка на успех во олеснување на болката. Методот не лечи дегенеративни проблеми.

Цената на операцијата за декомпресија на 'рбетниот столб може да започне од 4500 долари, во зависност од болницата или земјата што ќе ја изберете

Да. Може да се направи нехируршка декомпресија на 'рбетот.

Закрепнувањето по операција на лумбална декомпресија зависи од состојбата на пациентот и неговата/нејзината физичка активност.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 06 Апр, 2022.

Треба помош ?

Испрати барање