Коронарна артериска бајпас графт (CABG) хирургија

Коронарен артериски бајпас графт (CABG) Хируршки третмани во странство

Коронарна артериска болест (CAD) е една од најчестите состојби на срцеви заболувања и се случува кога холестеролот и другите материјали се таложат во wallsидовите на артеријата, ја стеснуваат артеријата и го намалуваат снабдувањето со крв во срцето. Ова доведува до болка во градите, а во полоши случаи до мозочен удар, што може да го оштети квалитетот на животот на пациентот или да има уште посериозни последици. Еден начин да се третира оваа состојба е да се обезбеди крв на нов начин да се стигне до огништето. Хирургија за бајпас на коронарна артерија (исто така позната и како CABG), се состои во отстранување на крвен сад што може да дојде од градите, нозете или рацете на пациентот и последователното поставување на истиот во областите на стеснување со цел да се заобиколи блокираната артерија и гарантира проток на крв во огништето.

Овие графтови се сметаат за совршени замени бидејќи не се единствените патишта што носат крв и кислород до овие ткива, па затоа можат да се вметнат каде што е потребно. Пред да се подложи на CABG, лекарот ќе земе голем број на крв и други тестови за да види дали телото на пациентот е доволно силно за да се справи со операцијата. Пациенти со историја на крварење и згрутчување на крвта не може да бидат соодветни за операцијата. Постапката се изведува под општа анестезија и започнува со засек на градниот кош со цел да се пристапи до градната коска, по ова се сече и градната коска за да се открие срцето. На аорта (главната артерија) се стега за да се осигура дека областа ќе биде ослободена од крв и дека пациентот не крвари премногу.

Хирургот потоа ќе го отстрани графтот од областа за која решил да биде посоодветен - поголемиот дел од времето е сафенозната вена на ногата - а потоа го прицврстува графтот на wallsидовите на аортата и артериите на chestидот на градниот кош. На овој начин, крвта може да ја заобиколи блокадата и да тече кон аортата и до огништето. Целата операција трае околу 4 часа, но може да трае повеќе ако се потребни повеќе графтови, можни се фацијали.

Каде можам да ја најдам хируршката интервенција на коронарна артериска бајпас (CAGB) во странство?

Хирургија за бајпас на коронарна артерија (CAGB) на клиники и болници во Индија, Хирургија на коронарен бајпас за графт (CAGB) на клиники и болници во Германија, Хирургија на коронарен артериски бајпас (CAGB) на клиники и болници во Турција, Хирургија на микрофон на коронарна артерија (CAGB) на клиники и болници во Тајланд, За повеќе информации, прочитајте го нашиот Упатство за трошоци за коронарна артериска бајпас (CABG).,

Цената на хирургијата за бајпас на коронарна артерија (CABG) низ целиот свет

# Држава Просечна цена Почетна цена Највисока цена
1 Индија $ 6800 $ 6000 $ 7600
2 Јужна Кореа $ 40000 $ 40000 $ 40000

Што влијае на крајната цена на хируршката интервенција на коронарниот артериски бајпас (CABG)?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

  • Видови на извршена хирургија
  • Искуство на хирург
  • Избор на болница и технологија
  • Рехабилитација цена по операцијата
  • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Добијте бесплатна консултација

Болници за хирургија за бајпас на коронарна артерија (CABG)

Кликни тука

За хирургијата за бајпас на коронарна артерија (CABG)

Хирургија на бајпас на коронарна артерија се изведува за лекување на коронарна артериска болест, со замена на запушените артерии со крвни садови земени од други области на телото. Коронарна артериска болест (CAD), се јавува кога има натрупано масно ткиво во коронарната артерија, што им забранува на крвните садови соодветно да циркулираат кислород до срцето. Пациентите кои страдаат од коронарна артериска болест ќе доживеат болка во градите, отежнато дишење, абнормалности во срцевиот ритам, палпитации и замор. Во раните фази на болеста може да не се појават симптоми, сепак, штом симптомите почнат да се покажуваат и болеста напредува, пациентите треба да бидат подложени на операција за коронарен бајпас, со цел да се спречи срцев удар.

Хирурзите можат да заменат неколку срцеви артерии во една операција. Се препорачува за пациенти со блокада на коронарната артерија Барања за време Број на денови во болница 1 - 2 недели Просечна должина на престојот во странство 4 - 6 недели. По операцијата CABG, лекарот треба да осигури дека состојбата на пациентот е стабилна пред да отпатуваат дома. Број на патувања во странство потребни 1. Време на работа 6 - 12 недели. Коронарна бајпас хирургија го подобрува протокот на крв во срцето и третира срцеви заболувања. Временски услови Број на денови во болница 1 - 2 недели Просечен долг престој во странство 4 - 6 недели.

По операцијата CABG, лекарот треба да осигури дека состојбата на пациентот е стабилна пред да отпатуваат дома. Број на патувања во странство потребни 1. Време на работа 6 - 12 недели. Временски услови Број на денови во болница 1 - 2 недели Просечен долг престој во странство 4 - 6 недели. По операцијата CABG, лекарот треба да осигури дека состојбата на пациентот е стабилна пред да отпатуваат дома. Број на патувања во странство потребни 1. Време на работа 6 - 12 недели. Коронарна бајпас хирургија го подобрува протокот на крв во срцето и третира срцеви заболувања.,

Пред постапка / третман

Пред операцијата, лекарот ќе изврши разни тестови за да утврди колку графти се потребни и од кое место е соодветно да се соберат. Пациентите со сложени состојби може да имаат корист од барањето второ мислење пред да започнат план за третман.

Второто мислење значи дека друг лекар, обично експерт со многу искуство, ќе ги разгледа медицинската историја на пациентот, симптомите, скенирањата, резултатите од тестовите и други важни информации, со цел да обезбеди план за дијагноза и третман. На прашањето, 45% од жителите на САД кои добиле второ мислење рекле дека имаат поинаква дијагноза, прогноза или план за лекување. 

Како се изведуваше?

На местото на графтот се прави инцизија, обично раката или ногата, а крвните садови се земаат од местото. Потоа се прави засек по средината на градниот кош и коската на дојката се дели и се отвора. Потоа, пациентот се става на машина за бајпас, што вклучува вметнување на цевки во срцето, за да се запре срцето и машината да испумпува крв. Графтовите потоа се прицврстени над и под коронарната артерија која е блокирана и се зашиваат на своето место.

На пациентите може да им биде потребен единечен, двоен, троен или четирикратен бајпас на коронарна артерија, што значи дека можеби ќе треба да се прикачат повеќе од еден графт. Откако ќе се зашијат графтовите на место, цевките се вадат од срцето, се отстранува бајпас машината, а потоа срцето се рестартира за да може да ја продолжи својата функција. Потоа, коската се става назад заедно и се зацврстува со шиење заедно со мали жици, а кожата на градите е зашиена заедно со конци. Одводни цевки може да се вметнат во градите со цел да се помогне во исцедување на течности, а областа се облекува со завои.

Анестезија; Општ анестетик. Времетраење на постапката Хируршката интервенција на коронарниот артериски бајпас (CABG) трае од 3 до 6 часа. Крвните садови се земаат од местото на графт и се прицврстуваат на коронарната артерија за да се врати протокот на крв во запушените артерии.,

Обнова

Пост-процедурална нега Пациентите обично ќе поминат краток период на опоравување во единицата за интензивна нега (МПС) пред да бидат преместени во нормална просторија за третман за 1-2 недели. По отпуштањето од болница, пациентите треба да очекуваат да ги преземат работите многу лесно во текот на првите неколку недели.

За време на процесот на опоравување, пациентите ќе треба да земат 6 до 12 недели од работа. Можни непријатности Слабоста, летаргијата, непријатноста и болката се очекува.,

Топ 10 болници за хирургија на коронарен артериски бајпас (CABG)

Следниве се најдобрите 10 болници за хирургија на коронарен артериски бајпас графт (CABG) во светот:

Најдобри лекари за хирургија на коронарен артериски бајпас графт (CABG)

Следниве се најдобрите лекари за хирургија на коронарен артериски бајпас графт (CABG) во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р Нандкишоре Кападија Кардиоторакален хирург Кокилабен Зирубаи Амбан ...
2 Д-р Анирбан Кунду Кардиоторакална и васкуларна хирургија (CTVS) Болница Сикарин
3 Д-р Гиринат г. Кардиоторакален хирург Болницата Аполо во Ченај
4 Д-р Сандип Атавар Кардиоторакален хирург Глобалната болница Перумбак ...
5 Д-р Субхаш Чандра Кардиолог Супер специјалитет BLK-MAX H ...
6 Д-р Сушант Сривастава Кардиоторакална и васкуларна хирургија (CTVS) Супер специјалитет BLK-MAX H ...
7 Д-р БЛ Агарвал Кардиолог Jaypee болница
8 Д-р Дилип Кумар Мишра Кардиоторакален хирург Болницата Аполо во Ченај
9 Д-р Саурабх јуниеја Кардиолог Болницата Фортис, Ноида

Најчесто поставувани прашања

По операцијата, можеби ќе треба да останете во Одделот за интензивна нега (ICU) најмалку 2 дена за да избегнете компликации. После тоа, лекарот ќе започне програма за срцева рехабилитација за да го следи функционирањето на срцето. За 4-5 дена, вежбањето и диетата ќе се следат за процедура на опоравување. Во отсуство на компликации, можете да се вратите дома по една недела.

Процесот на опоравување обично бара период од 10-12 недели со здрав начин на живот и најголема грижа. По овој период, можете да продолжите со вашите рутински активности на работа, вежбање и патување.

Хирургија за бајпас на коронарна артерија е навистина операција што го менува животот. Тоа е решение за преовладувачките проблеми со срцето. Пред да одите на операција, проверете дали вашиот лекар темелно го проценил вашиот случај и дали биле направени сите потребни тестови. Можеби ќе ви треба некој да ви помогне за време на престојот во болница или дури и дома по операцијата. Makeубезно договорете се за вашите лични работи и работи. Исто така, избегнувајте консумирање алкохол неколку недели пред денот на операцијата. Исто така е важно ментално да се подготвите себе си и вашето семејство за ситуацијата.

Често вторите операции не се потребни. Дури и ако се појават некои компликации, вашиот хирург ќе се обиде да ги намали преку лекови. Генерално, симптомите се намалуваат по операцијата, овозможувајќи нормален живот во следните 10-15 години. Во случај, повторно да се појави затнување, може да се изврши друг бајпас или ангиопластика.

Операцијата за бајпас се прави со отворено срце, а со тоа е комплицирана. Додека повеќето операции имаат мал ризик од развој на компликации, неколку можни ризици на кои се изложени пациентите вклучуваат: Инфекции на рана во градите Проблеми со крварење Срцев удар Губење на меморијата

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 14 Мар, 2021.

Треба помош ?

Испрати барање