Трансплантација на црниот дроб

Трансплантација на црн дроб (жив донатор) во странство 

A трансплантација на црн дроб е хируршка процедура со која се отстранува црниот дроб кој повеќе не функционира правилно (откажување на црниот дроб) и го заменува со здрав црн дроб од починат донатор или дел од здрав црн дроб од жив донатор.

Вашиот црн дроб е вашиот најголем внатрешен орган и извршува неколку критични функции, вклучително: Обработка на хранливи материи, лекови и хормони Производство на жолчка, што му помага на телото да апсорбира масти, холестерол и витамини растворливи во масти Правење протеини кои помагаат во згрутчување на крвта Отстранување на бактерии и токсини од крв Спречување на инфекција и регулирање на имунолошкиот одговор.

Трансплантација на црн дроб обично е резервирана како опција за третман на луѓе кои имаат значителни компликации поради хронична крајна фаза заболувања на црниот дроб. Трансплантацијата на црн дроб исто така може да биде опција за третман во ретки случаи на ненадејна слабост на претходно здрав црн дроб.

 

Каде можам да најдам трансплантација на црн дроб во странство?

Трансплантација на црн дроб во Индија, трансплантација на црн дроб во Германија, клиники за трансплантација на црн дроб и болници во Турција, трансплантација на црн дроб на клиники и болници во Тајланд, За повеќе информации, прочитајте го нашиот Водич за трошоци за трансплантација на црн дроб.,

Цената на трансплантацијата на црн дроб низ целиот свет

# Држава Просечна цена Почетна цена Највисока цена
1 Индија $ 42000 $ 42000 $ 42000

Што влијае на крајната цена на трансплантацијата на црн дроб?

Цената на трансплантација на црн дроб може да варира во голема мера во зависност од голем број фактори. Некои од главните фактори кои влијаат на цената на трансплантација на црн дроб вклучуваат:

 1. Вид на трансплантација: Цената на трансплантација на црн дроб може да варира во зависност од тоа дали трансплантацијата се изведува со помош на починат или жив дарител. Трансплантацијата од жив донор е генерално поевтина од трансплантацијата на починат донор бидејќи донаторот обично сноси некои од трошоците поврзани со постапката.

 2. локација: Локацијата на центарот за трансплантација исто така може да влијае на цената на трансплантација на црн дроб. Трансплантациите извршени во поголемите урбани центри може да бидат поскапи од оние што се вршат во помалите, рурални области.

 3. Болнички такси: Цената на трансплантација на црн дроб, исто така, може да варира во зависност од болничките такси поврзани со процедурата. Ова може да вклучува такси за операционата сала, единицата за интензивна нега и други услуги што ги обезбедува болницата.

 4. Надоместоци за хирург: Трошоците за трансплантација на црн дроб може да ги вклучат и трошоците на хирургот, кои може да варираат во зависност од искуството, репутацијата и локацијата на хирургот.

 5. Лекови: По трансплантацијата, пациентите ќе треба да земаат имуносупресивни лекови за да се спречи отфрлање на новиот црн дроб. Овие лекови може да бидат скапи, а цената на овие лекови може да варира во зависност од видот на лекот и должината на потребниот третман.

 6. Осигурително покритие: Цената на трансплантација на црн дроб може да зависи и од осигурителната покриеност на пациентот. Некои планови за осигурување може да ги покријат поголемиот дел од трошоците поврзани со трансплантација на црн дроб, додека други може да покријат само дел од трошоците.

 7. Евалуација и тестирање пред трансплантација: Постојат неколку тестови кои се прават за да се процени соодветноста на пациентот за трансплантација, овие трошоци ќе се додадат на вкупните трошоци.

Важно е да се има на ум дека цената на трансплантација на црн дроб може да варира во голема мера во зависност од голем број фактори и пациентите треба да бидат подготвени да разговараат за цената на постапката со нивниот центар за трансплантација и обезбедувач на осигурување.

Болници за трансплантација на црн дроб

Кликни тука

За трансплантација на црн дроб

Трансплантација на црн дроб може да биде неопходна за пациенти кои страдаат од:

 • Оштетување на црниот дроб како резултат на алкохолизам
 • Долготрајна (хронична) активна инфекција (хепатитис Б или Ц)
 • Примарна билијарна цироза
 • Хронично заболување на црниот дроб поради HCC
 • Дефекти при раѓање на црниот дроб или жолчните канали (билијарна атрезија)
 • Метаболни нарушувања поврзани со откажување на црниот дроб (на пр. Вилсонова болест, хемохроматоза)
 • Акутна инсуфициенција на црниот дроб

Инсуфициенцијата на црниот дроб предизвикува многу проблеми, вклучувајќи неухранетост, проблеми со асцит, згрутчување на крвта, крварење од гастроинтестиналниот тракт и жолтица. Во повеќето случаи, пациентите кои се подложени на трансплантација на црн дроб се многу болни. Тие се хоспитализирани пред операцијата.

Здрав црн дроб се добива или од жив донор или од донатор кој неодамна починал (мозочен умрен), но не претрпел повреди на црниот дроб. Заболениот црн дроб се отстранува преку засек направен во горниот дел на стомакот и новиот црн дроб се става на место и се прицврстува на крвните садови и жолчните канали на пациентот. Оваа постапка може да трае до 12 часа и може да бара големи количини на трансфузија на крв.

Од пациентите се бара да останат во болница 3-4 недели по трансплантацијата на црн дроб, во зависност од степенот на болеста. По трансплантацијата, пациентите мора да земаат имуносупресивни лекови до крајот на животот за да спречат отфрлање на трансплантираниот орган од телото

Топ 10 болници за трансплантација на црн дроб

Следниве 10 најдобри болници за трансплантација на црн дроб во светот:

# Болница Држава Град Цена
1 MIOT International Индија Мадрас ---    
2 Болница во Чиангмаи Рам Тајланд Chiang Mai ---    
3 Универзитетска болница Медипол Мега Турција Истанбул ---    
4 НМЦ болница ДИП Обединети Арапски Емирати Дубаи ---    
5 Азиска болница и медицински центар Филипини Манила ---    
6 Болницата Билрот Индија Мадрас ---    
7 Болницата Аполо во Хајдерабад Индија Хајдерабад ---    
8 Меѓународната болница Ас-Салам Египет Каиро ---    
9 Болницата Челси и Вестминстер Обединето Кралство Лондон ---    
10 Болницата Аполо Ахмедабад Индија Ахмедабад ---    

Најдобри лекари за трансплантација на црн дроб

Следниве се најдобрите лекари за трансплантација на црн дроб во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р м-р Мир Медицински гастроентеролог Болница Артемис
2 Д-р Раџан Дингра Медицински гастроентеролог Болница Артемис
3 Д-р В.П Бала Гастроинтестинален хирург Супер специјалитет BLK-MAX H ...
4 Д-р Динеш Кумар othоти Мани Гастроентерологија хепатолог Глобалната болница Перумбак ...
5 Д-р Гомати Нарашимхан Гастроентерологија хепатолог Глобалната болница Перумбак ...
6 Д-р oyој Варгезе Гастроентерологија хепатолог Глобалната болница Перумбак ...
7 Проф.д-р Мохамед Рела Гастроентерологија хепатолог Глобалната болница Перумбак ...
8 Д-р Мету Сринивас Реди Гастроентерологија хепатолог Глобалната болница Перумбак ...

Најчесто поставувани прашања

Трансплантација на црн дроб може да биде неопходна за пациенти кои страдаат од: • Оштетување на црниот дроб како резултат на алкохолизам • Долготрајна (хронична) активна инфекција (Хепатит Б или Ц) • Примарна билијарна цироза • Хронично заболување на црниот дроб поради HCC • Дефекти при раѓање на црниот дроб или Ileолчни канали (Билијарна атрезија) • Метаболни нарушувања поврзани со откажување на црниот дроб (на пр. Вилсонова болест, Хемохроматоза) • Акутна инсуфициенција на црниот дроб

Црниот дроб се добива или од починат или од жив дарител. Починатиот донатор Црн дроб може да се добие од пациенти кои се мозочно мртви (прогласени за мртви клинички, законски, етички и духовно). Откако ќе се идентификува мозочно мртов пациент и ќе се смета за потенцијален донатор, снабдувањето со крв во неговото тело се одржува вештачки. Ова е принципот на починато дарување на органи. Младите пациенти кои умираат поради несреќи, крварење во мозокот или други причини за ненадејна смрт, се сметаат за соодветни кандидати за донатори Lив донатор Црниот дроб има неверојатна способност да се регенерира доколку се отстрани дел од него. На Црниот дроб му се потребни 4-8 недели да се регенерира по операцијата. Затоа здрава личност може да донира дел од својот Црн дроб. Во трансплантација на црн дроб во жив донатор, дел од црниот дроб се отстранува хируршки од живиот донор и се пресадува во примател, веднаш по целосно отстранување на црниот дроб на примателот.

Лекарите, координаторите за трансплантација и другите здравствени работници кои го формираат тимот за трансплантација на црн дроб, со своето искуство, вештина и техничка експертиза го избираат најдобриот донатор за трансплантација на црн дроб од жив донор. Потенцијалните живи донатори на црн дроб се внимателно проценети и се земаат предвид само оние со добро здравје. Донаторот ќе биде оценет или одобрен за донација од Комитетот за овластување. Здравјето и безбедноста на донаторот е најважниот параметар при евалуацијата.

Потенцијалниот донатор треба:

 • Бидете близок или прв степен роднина или брачен другар 
 • Имајте компатибилна крвна група
 • Бидете во целокупно добро здравје и физичка кондиција
 • Да бидат постари од 18 години и помлади од 55 години 
 • Имаат речиси нормален индекс на телесна маса (не се дебели)

Донаторот мора да биде ослободен од:

 • Историја на хепатитис Б или Ц
 • ХИВ инфекција
 • Алкохолизам или често консумирање алкохол
 • Секоја зависност од дрога
 • Психијатриска болест која моментално се лекува
 • Неодамнешна историја на рак Донаторот исто така треба да има иста или компатибилна крвна група

 • Да се ​​донира орган може да го спаси животот на кандидат за трансплантација
 • Наводно, донаторите доживеале позитивни емоции, вклучително и чувството на добро кога му дале живот на личност која умира
 • Трансплантацијата може значително да го подобри здравјето и квалитетот на животот на примателот, овозможувајќи им да се вратат во нормален живот
 • Кандидатите за пресадување генерално имаат подобри резултати кога добиваат органи од живи донатори во споредба со органи од починати донатори
 • Подобрите генетски совпаѓања помеѓу живите донатори и примателите може да го намалат ризикот од отфрлање на органите
 • Жив донатор овозможува да се закаже трансплантацијата во време што е погодно и за донаторот и за кандидатот за трансплантација

Процесот на операција и закрепнување варира во различни случаи. Ако размислувате да станете донатор, тогаш треба да се консултирате со тимот за трансплантација во болница за да разберете што да очекувате. Може да размислите и за разговор со други донатори. Како донатор на црн дроб, во некои случаи може да останете во болница до 10 дена или подолго. Црниот дроб обично се обновува за два месеци. Повеќето донатори на црн дроб се враќаат на работа и продолжуваат со нормалните активности за околу три месеци, иако можеби на некои им треба повеќе време.

најголеми ризици поврзани со трансплантација на црн дроб се отфрлање и инфекција. Одбивањето се јавува кога имунолошкиот систем на организмот го напаѓа новиот Црн дроб како несакан натрапник, исто како што би нападнал вирус. За да се спречи отфрлање, пациентите со трансплантација мораат да пијат лекови за потиснување на имунолошкиот систем. Сепак, бидејќи имунолошкиот систем е ослабен, на пациентите со трансплантација им е потешко да се борат со други инфекции. За среќа, повеќето инфекции можат да се третираат со лекови.

 • Лекови против отфрлање (имуносупресивни лекови)
 • Во првите три месеци по трансплантацијата треба да ги земате следниве лекови:
  • Антибиотици - за намалување на ризикот од инфекции
  • Антифунгална течност - за намалување на ризикот од габични инфекции
  • Антацид - за намалување на ризикот од чир на желудникот и горушица
  • Сите други лекови што треба да ги земате ќе ви бидат препишани во зависност од вашите симптоми

Напредокот во хирургијата ги направи трансплантациите на црн дроб исклучително успешни. Познато е дека примателите по операцијата живееле 30 години нормален живот. Петгодишната стапка на преживување кај пациентите со трансплантација на црн дроб е приближно. 85-90%.

Од суштинско значење е сите вклучени во постапката за трансплантација непречено да се координираат за да го следат здравјето на пациентот, дури и по операцијата. За пациентот е важно да се следат упатствата дадени од нивните лекари и консултанти, бидејќи тие ќе помогнат да се спречат или намалат шансите за какви било компликации. Најважната работа на пациентот е да осигури дека матичниот лекар, локалниот фармацевт и членовите на нивното семејство се свесни за трансплантацијата. Лековите мора да се земаат како што е пропишано и мора да се почитуваат мерки на претпазливост. Секој член на семејството мора да има телефонски број на консултантот за трансплантација на црн дроб кај пациентот.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 28 Јан, 2023.

Треба помош ?

Испрати барање