Краниотомија

Третмани со краниотомија во странство

Краниотомија е операција каде што дискот од коска наречен коскена обвивка се отстранува од черепот со помош на специјализирани алатки и потоа се заменува. Дијагностички тестови се МНР, КТ скен, ЕЕГ, ПЕТ скенирање и Х-зраци на черепот. Ризици од операцијата вклучуваат инфекција, оток на мозокот, згрутчување на крвта, напади, проблеми со меморијата, парализа, итн. Третман на болеста може да биде операција на мозок, терапија со зрачење и хемотерапија. Опоравувањето зависи од видот и сериозноста на операцијата.

Колку чини?

Цената на краниотомијата започнува од 7500 американски долари.

Каде можам да најдам Краниотомија во странство?

Краниотомијата е комплексно нарушување кое бара консултација со искусни специјалисти. Многу луѓе избираат да побараат третман во странство, или за да заштедат пари или да најдат специјалистички совет. На Mozocare, можете да најдете Краниотомија во Индија, Краниотомија во Турција, Краниотомија во Тајланд, Краниотомија во Костарика, Краниотомија во Германија итн.

Цената на краниотомијата низ целиот свет

# Држава Просечна цена Почетна цена Највисока цена
1 Индија $ 5672 $7 $ 9000
2 Турција $ 16500 $ 15000 $ 18000
3 Јужна Кореа $ 34000 $ 32000 $ 36000
4 Шпанија $ 24500 $ 24000 $ 25000
5 Израел $ 25000 $ 25000 $ 25000

Што влијае на крајната цена на Краниотомијата?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

  • Видови на извршена хирургија
  • Искуство на хирург
  • Избор на болница и технологија
  • Рехабилитација цена по операцијата
  • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Добијте бесплатна консултација

Болници за Краниотомија

Кликни тука

За Краниотомија

A краниотомија е квалификувана неврохируршка процедура во која се отстранува дел од черепот, со цел да се изложи мозокот. Постапката се користи за лекување на низа состојби кои влијаат на мозокот. Делот од черепот што е отстранет се нарекува коскена маска, а по постапката, ова генерално се заменува и се држи на место со плочи и завртки, покривајќи го изложениот дел од мозокот. Во зависност од местото на засекот, краниотомијата може да се нарече фронтотемпорална, париетална, темпорална или субкоципитална.

Покрај тоа, краниотомиите можат да имаат различни големини и сложеност. Помалите операции на черепот се нарекуваат дупки и се користат за минимално инвазивни процедури како вметнување шант за дренажа на цереброспинална течност, длабоки мозочни стимулатори (овие се користат за лекување на Паркинсонова болест, епилепсија и сл.) И интракранијален притисок. Се нарекуваат поголеми краниотомии операции на основата на черепот и се јасно покомплексни, бидејќи се користат за изложување на голем дел од мозокот и се вклучени најделикатните артерии и нерви. За овој вид хирургија, најверојатно, на неврохирургот ќе му помагаат главата и вратот, пластичните и / или отолошките хирурзи за да го обноват делот од мозокот по операцијата.

Препорачано за операција на мозокот може да биде потребно за лекување на состојби како што се Паркинсонова болест и епилепсија, како и за аневризми на мозок или тумори на мозок. Понекогаш краниотомија се изведува и во случаи на повреда на главата. Временски услови Број на денови во болница 2 - 3 дена. Во зависност од причините за оваа постапка, престојот во болница варира од само 2 до 3 дена до 2 недели или повеќе. Време за отсуство на работа Целосното закрепнување може да трае до 8 недели. Обично коската се заменува по операцијата. Ако коската е трајно отстранета, ова се нарекува а краниектомија.

Пред постапка / третман

Пациентот ќе помине неколку прегледи пред операцијата, како КТ-скенирање, МНР-скенирање, крвни тестови, електрокардиограми и рендгенски преглед на градниот кош.

Пред операцијата, на пациентот ќе му се дадат совети како да се подготви. Пред општ анестетик, пациентот не треба да јаде или пие, обично од околу полноќ ноќта пред операцијата.,

Како се изведуваше?

Обично операцијата се прави под општ анестетик, но во некои случаи операцијата на мозокот може да се изврши само со локален анестетик. Оваа „будна операција на мозокот“ може да помогне да се намали ризикот од предизвикување какво било невролошко оштетување. За време на операцијата, черепот е фиксиран на место со уред за да се осигура дека главата на пациентот ќе остане мирна. По ова, ќе се изврши засек зад линијата на косата.

Понекогаш може да се направи само мал засек, (од 1 до 4 инчи), па оттука и пациентот може да се избричи во многу мала област. Други времиња, целата област ќе биде избричена. Откако ќе се заврши постапката, коскената обвивка повторно се фиксира на место со помош на плочи и завртки, а скалпот е зашиен. Анестезија Generalе се спроведе општа анестезија.

Времетраење на постапката; Времето на краниотомија може да варира. Во зависност од сложеноста на постапката, таа обично трае од 3 до 5 часа, но може да трае подолго ако операцијата е многу сложена. Постапките за краниотомија ги изведуваат многу квалификувани неврохирурзи.,

Обнова

По постапката, пациентот ќе биде однесен во просторијата за опоравување каде што се проверуваат виталните знаци додека пациентот не се опорави од анестезијата. Кога е буден, од пациентот ќе биде побарано често да ги движи екстремитетите за да види дали има некое оштетување на нервите. Медицинска сестра исто така ќе ги провери зениците и ќе разговара со пациентот за да ја провери нивната функција на мозокот. Откако пациентот е нормален, тие се преместуваат во нивната соба и по неколку дена или недели според сложеноста на постапката, тој ќе биде отпуштен. Шевовите обично се отстрануваат по 10 дена. Пациентот ќе треба да избегнува возење, кревање тешки предмети и пребрзо движење. Одење обично се охрабрува со цел да се врати нивото на активност на пациентот. Можна непријатност По операцијата, болка во главоболка и гадење се справува со лекови. Антиконвулзивен лек може да се препише привремено за да се спречат напади.,

Топ 10 болници за краниотомија

Следниве 10 најдобри болници за Краниотомија во светот:

Најдобри лекари за Краниотомија

Следниве се најдобрите доктори за Краниотомија во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р Мукеш Мохан Гупта Неврохирург Супер специјалитет BLK-MAX H ...
2 Д-р Дипу Банерџи Невролог Болница Фортис Мулунд
3 Д-р Судеш Кумар Прабахакар Невролог Болница Фортис Мохали
4 Д-р Ашис Патак Неврохирург Болница Фортис Мохали
5 Д-р Анил Кумар Кансал Неврохирург Супер специјалитет BLK-MAX H ...
6 Д-р Роберто Хернандез Пења Неврохирург Болница де ла Фамилија
7 Д-р Вонг Фунг Чу Неврохирург Болница Пантаи
8 Д-р Фриц А. Ноббе Неврохирург Клиника Хуанеда

Најчесто поставувани прашања

Краниотомијата е хируршка процедура со која се отстранува дел од черепот. Постапката се прави за пристап до внатрешниот дел на черепот. Краниотомијата се прави за отстранување на тумори на мозокот и лекување на аневризми.

Краниотомијата е операција на мозокот која се прави за лекување на инфекција во мозокот, мозочен апсцес, тумор, аневризма, епилепсија, интракранијален притисок, хидроцефалус итн.

Престојот во болница зависи од состојбата на пациентот. Обично престојот е 7 дена.

Да, едно лице може да продолжи со своите секојдневни активности. Ако телото дозволува, мора да се движите секој ден. За да продолжите со редовните тренинзи, важно е да се консултирате со вашиот лекар.

Секогаш постојат одредени ризици поврзани со хируршките процедури. Некои од компликациите на краниотомијата се – напади, слабост во мускулите, згрутчување на крвта, крварење, инфекција, оток во мозокот итн.

Да, краниотомијата е сериозна операција. Хируршката процедура е интензивна и има ризици поврзани со краниотомија.

Со растечката технологија и напредните медицински установи, човек може целосно да се опорави без никакви компликации.

Краниотомијата е операција на мозокот која може да трае 2-3 часа.

Цената на краниотомијата започнува од 4700 долари, во зависност од болницата или земјата што ќе ја изберете.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 03 Апр, 2022.

Треба помош ?

Испрати барање