Третман на рак на простата

Третмани за третман на карцином на простата во странство

Рак на простатаили карцином на простата, е најчестиот тип на рак кај мажите кои имаат повеќе од 50 години. Симптомите на болеста може да личат на оние на вообичаена болест наречена бенигна хиперплазија на простатата и вклучуваат тешкотии при мокрење, крв во урината и болка во грбот, карлицата и пенисот при мокрење. Со цел да се открие присуство на рак и да се разликува од другите состојби, биопсијата ќе биде задолжителна. Неколку третмани се достапни за лекување на оваа болест, а специјалист за карцином на простата ќе го советува пациентот за сите различни опции. Најчести се ултразвук со висок интензитет фокусиран (HIFU), радиотерапија, хемотерапија, простатектомија и протонска терапија. HIFU се состои од испорака на високо-концентриран повеќекратно пресечен зрак на ултразвук.

Гредите достигнуваат до рак, убивајќи некои клетки без да му наштетат на кожата или на околните ткива. Овој третман се користи за подобрување на влијанието на другите терапии со карцином, како хемотерапија. Радиотерапија, исто така наречена терапија со зрачење, може да биде или надворешна и внатрешна (брахитерапија) Првиот користи Х-зраци од машини за забрзување, електрони и понекогаш протони за да ја насочи областа на ракот однадвор и да ги уништи клетките на ракот, додека за време на второто, радиоактивните материјали се ставаат во погодената област. Радиотерапијата е многу чест третман, бидејќи 40% од пациентите кои страдаат од рак треба да ја поминат оваа постапка. Понатаму, радиотерапијата обично се користи во комбинација со хемотерапија, која наместо тоа користи лекови за уништување на ракот. Мисија на хемотерапија е да го забави поделбата и размножувањето на клетките на ракот.

За жал, лековите исто така ги забавуваат здравите клетки кои брзо се делат, што резултира со неколку несакани ефекти, како што се губење на косата и телесната тежина, гадење, запек и дијареја, рани во устата и грлото. Постојат различни видови на хемотерапија што може да се користи за рак, а онкологот ќе советува кој е најдобриот третман за пациентот по темелно испитување на историјата на медицината. Простатектомија се состои во отстранување на целата или само на дел од простатата, додека терапијата со протони работи на ист начин како и радиотерапијата, но користи фокусиран зрак на протон со цел да ги уништи клетките на ракот и се смета како неинвазивен третман на рак.

Каде можам да најдам третман на рак на простата во странство?

Постојат неколку овластени болници во странство кои ги нудат горенаведените третмани, каде што цената на третманот со рак на простата сепак може да биде подостапна отколку дома. Болници HIFU во странство Болници за радиотерапија во странство Болници за хемотерапија во странство За повеќе информации, прочитајте го нашиот Водич за третман на рак на простата.,

Што влијае на крајните трошоци за третман на рак на простата?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

  • Видови на извршена хирургија
  • Искуство на хирург
  • Избор на болница и технологија
  • Рехабилитација цена по операцијата
  • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Добијте бесплатна консултација

Болници за третман на рак на простата

Кликни тука

За третман на рак на простата

Рак на простата се јавува во простатата, која е дел од машкиот репродуктивен систем. Ракот се јавува кога има абнормалност во растот на клетките што предизвикува клетките да се поделат и растат многу брзо кога клетката треба да умре за да се отвори простор за нови клетки. Ракот на простата е еден од најчестите видови на рак што се јавува кај мажите. Фактори кои можат да ја зголемат можноста да бидат дијагностицирани со рак на простата вклучуваат дебелина, раса, семејна историја на рак на простата и возраст. Некои пациенти може да доживеат симптоми на рак на простата, како што се еректилна дисфункција, отежнато мокрење, присутна крв во спермата или одложувања или нарушувања при мокрење. Додека симптомите можат да се појават кај некои пациенти, не сите пациенти ќе имаат симптоми.

За пациентите кои немаат симптоми, карциномот обично се открива за време на биопсија. Откако ќе се дијагностицира рак на простата, лекарот ќе го процени ракот и ќе утврди во која фаза е ракот, дали е распространет или не над простатата и видот на карциномот што го има пациентот. Опциите за третман ќе зависат од големината и видот на карцином на пациентот и од тоа дали е ограничен само на простатата. Опциите за третман вклучуваат хирургија (најчесто се прави простатектомија), радиотерапија, брахитерапија (внатрешен вид на радиотерапија), хормонска терапија, хемотерапија и ултразвук со висок интензитет (HIFU).

Многу пациенти можат да изберат да добијат второ мислење пред да одлучат за нивниот план за лекување. Износот на време на пациентот ќе треба да го помине во странство и во болница ќе се разликува во зависност од третманот. Доколку се подложувате на радиотерапија или хемотерапија, постапката најчесто се изведува на амбулантска основа во текот на неколку недели, што значи дека пациентот ќе ја напушти болницата истиот ден како и третманот, но ќе му требаат повеќе сесии. Пациентите подложени на операција како што е простатектомија, можеби ќе треба да останат во болница 2-4 дена по операцијата. Временски услови Број на денови во болница 1 - 5 дена. Бројот на денови потребни во болницата варира со секој третман. Пациентите кои се подложени на хемотерапија ќе го напуштат истиот ден, доколку оние кои се подложени на операција може да бараат подолг престој. Постојат различни методи на лекување за кои пациентот и лекарот ќе разговараат заедно. 

Пред постапка / третман

Пред да помине каков било третман, пациентот прво ќе се состане со лекарот за да разговара за третманот. Лекарот може да нареди голем број тестови, како што се ултразвучно скенирање, биопсија на простата, КТ (компјутерска томографија) или магнетна резонанца (магнетна резонанца) ако овие тестови не се веќе извршени. Тестовите ќе му помогнат на лекарот да изготви соодветен план за лекување на пациентот.

Ако пациентот е подложен на операција, лекарот обично советува да се воздржува од јадење и пиење во часовите пред операцијата, со цел да се подготви за општ анестетик.,

Како се изведуваше?

Како се изведува третманот, зависи од видот на третманот што го избрале лекарот и пациентот. Во многу случаи, третманите може да се комбинираат. Хируршката интервенција обично вклучува отстранување на простатата и постапката се нарекува простатектомија. А. простатектомија, која е категоризирана како радикална или едноставна простатектомија, може да се изврши лапароскопски или како отворена операција и на пациентот му се администрира општ анестетик. Радикална простатектомија обично се изведува лапароскопски, што вклучува правење на голем број мали засеци во желудникот, преку кој се вметнува ендоскоп и се користи за отстранување на простатата со помош на насоки од камерата.

Лапароскопска хирургија може да се изврши и со помош на роботска помош, што може да направи помали засеци што се попрецизни, што значи уште пократки времиња на опоравување. Едноставна простатектомија се изведува преку отворена операција. Овој вид на хирургија вклучува правење засек или во стомакот, кој се нарекува ретропубичен пристап, или во перинеумот, областа помеѓу анусот и скротумот, што се нарекува перинеален пристап. Ретропубичниот пристап почесто се користи и често вклучува отстранување на лимфните јазли, како и на простатата и може да ги остави нервите непроменети. Перинеалниот пристап се користи поретко, бидејќи лимфните јазли не можат да се отстранат, ниту нервите да бидат поштедени. Радиотерапија е високо-енергетски третман со зрачење што се користи за лекување на рак. Може да се изврши надворешно или внатрешно. Во лекувањето на рак на простата, може да се користи брахитерапија, која е форма на внатрешна радиотерапија.

Брахитерапија вклучува вградување на радиоактивен материјал, обично во форма на семе, во жлезда на простатата. Семето останува во телото додека не се излечи ракот или додека клетките не се намалат, во зависност од целта на лекувањето. Потоа се отстрануваат откако ќе ја послужат својата функција. Исто така, постојат постојани типови на импланти, што значи дека не се отстрануваат по третманот, но тие не предизвикуваат штета да останат во телото. Хормонската терапија е друга форма на третман што се администрира како лекови. Хормоните дадени на пациентот имаат за цел да спречат телото да произведува тестостерон. На клетките на ракот им треба тестостерон за да преживеат и да продолжат да растат и со спречување на производство на тестостерон, клетките нема да можат да растат и најверојатно ќе умрат.

Во некои случаи, како средство за спречување на производство на тестостерон, тестисите може да се отстранат хируршки. Хемотерапија е употреба на лекови или лекови кои содржат хемиски супстанции за лекување на рак. Постојат различни методи за администрација на хемотерапија кои вклучуваат интравенски (IV), интра-артериски (IA) или интраперитонеални (IP) инјекции.

Хемотерапија исто така може да се даде орално или да се примени со употреба на тематски креми. Ултразвук со висок интензитет фокусиран на ултразвук (HIFU), релативно нова постапка што се користи за лекување на рак, е постапка што вклучува примена на високоинтензивна фокусирана ултразвучна енергија на специфични области на карцином. Постапката се изведува под општ анестетик и вклучува вметнување на ултразвучна сонда во ректумот и насочување на гредите кон простатата кои ги загреваат насоченото ткиво и клетки и ги уништуваат. Третманите може да се комбинираат доколку се изведува хируршка интервенција, со цел да се намали туморот пред операцијата.,

Топ 10 болници за третман на рак на простата

Следниве се најдобрите 10 болници за третман на рак на простата во светот:

Најдобри лекари за третман на рак на простата

Следниве се најдобрите лекари за третман на рак на простата во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р Ракеш Чопра Медицински онколог Болница Артемис
2 Д-р Субодх Чандра Панде Онколог за зрачење Болница Артемис
3 Д-р Чандан Чудхари Уролог Дарамшила Нарајана Супе ...
4 Д-р Х.С. Батјал Уролог Супер специјалитет BLK-MAX H ...
5 Д-р Ашиш Сабхарвал Уролог Индрапраста Аполо Хоспи ...
6 Д-р Викрам Шарма Уролог Меморијалното истражување Фортис ...
7 Д-р Дипак Дуби Уролог Манипал болница Бангалор...
8 Д-р Душијант Надар Уролог Болницата Фортис, Ноида

Најчесто поставувани прашања

Ракот на простата е чест рак кај мажите. Простатата е дел од машкиот репродуктивен систем и ракот се развива во жлездата на простатата.

Фактори на ризик за рак на простата се – • Возраст (>55 години, ризикот се зголемува со напредувањето на возраста) • Етничка припадност (заеднички кај црните мажи) • Пушење • Дебелина

Во раната фаза симптомите на рак на простата ретко се гледаат. Како што болеста напредува, се забележуваат следните симптоми – • Често мокрење • Болка при мокрење • Протокот на урината може да започне и да престане • Фекална инконтиненција • Вкочанетост во нозете или стапалата • Крв во урината • Крв во спермата • Еректилна дисфункција • Болна ејакулација

Скрининг тест за рак на простата се – • биопсија • тест на крвта за специфичен антиген на простатата • Дигитален ректален преглед

Третманот на рак на простата може да има несакани ефекти како што се – • Инконтиненција на урина • Еректилна дисфункција • Неплодност

Ракот на простата е многу чест со напредувањето на возраста кај мажите. 1 од 9 мажи е заболен од рак на простата.

Ракот на простата не може да се спречи. Меѓутоа, ако имате фактори на ризик, секогаш се препорачува да преземете чекори за да ги намалите шансите за болеста. • Навремен скрининг • Рутински вежбање • Одржувајте здрава тежина • Јадете исхрана богата со хранливи материи • избегнувајте пушење

Резултатот од операцијата за рак на простата е многу добар.

Обично нема ризик со операција на простата. Компликациите поврзани со операцијата на простата се многу ретки.

Трошоците за лекување на рак на простата во Индија може да започнат од 1800 долари. (Вистинската цена зависи од видот на извршениот третман)

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 03 Апр, 2022.

Треба помош ?

Испрати барање