Третман на рак на белите дробови

Еден од најчестите карциноми е Рак на белите дробови чиј главен фактор на ризик е Пушењето. Иако, не секогаш пушењето е причина на рак на белите дробови, но да активното пушење или историја на пушење е една од главните причини за овој карцином. Раната дијагностика и третман се многу важни за да се спречи фаталноста во секој случај. 

Скрининг е многу важна за луѓето кои се изложени на ризик од развој Рак на белите дробови. Ако сте активен пушач или сте се откажале од пушење во последните 15 години, ве советуваме да го добиете вашето Скрининг за рак на бели дробови се прави редовно. Меѓутоа, ако имате симптоми на рак на белите дробови и вие сте пушач, се препорачува да разговарате со вашиот здравствен работник на време. 

Рак на белите дробови започнува во белите дробови и не покажува никакви знаци и симптоми обично во раните фази. Знаците и симптомите што може да се забележат се слични на респираторни заболувања затоа се препорачува скринингот да се направи веднаш штом почувствувате некој од знаците или симптомите. Знаците и симптомите се - 

 • Новата кашлица е првиот симптом што не поминува е постојан. може да се влоши или да стане хронична, понекогаш се забележува и кашлица со мала количина на крв.
 • Промена на глас или засипнатост.
 • Болка што може да вклучува болка во градите, болка во грбот или болка во рамото.
 • Ненамерно слабеење.
 • Тешкотии во дишењето или отежнато дишење.

Рак на белите дробови може да започне и да вклучи кој било дел од белите дробови, може метастазираат и може да предизвика смртност. Значи, ако видите некој од знаците и симптомите, мора да контактирате со давателот на здравствена заштита на време.
 

Што влијае на крајната цена на третманот со рак на белите дробови?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

 • Видови на извршен третман
 • Искуство на хирург
 • Избор на болница и технологија
 • Рехабилитација цена по операцијата
 • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Болници за третман на рак на бели дробови

Кликни тука

За третман на рак на бели дробови

Постојат два видови на рак на белите дробови - Рак на мали бели дробови Немал карцином на белите дробови. Сепак, мал карцином на белите дробови е најчест. Кога ќе ви дијагностицираат рак на белите дробови врз основа на вашите симптоми и историја, ве советуваат со разни тестови за да ја видите ширење на рак од белите дробови до лимфните јазли до разни делови од телото. 

Третманот го спроведува тим кој вклучува специјалист од различни оддели на медицинското братство. Тие ќе направат дијагноза, ќе го идентификуваат вид на рак, големината, без разлика дали е метастазирана или немајќи го предвид вашето целокупно здравје, третманот е планиран.
 

Пред постапка / третман

Постојат неколку тестови спроведени за да се бараат клетките на ракот и да се идентификуваат Рак на белите дробови. Неколку важни тестови спроведени се како што следува - 

Х-зраци КТ Скенирање  - Х-зраците се важни бидејќи може да се открие каква било абнормалност во белите дробови. СТ скенирањето е направено за да се бараат повеќе мали или напредни лезии кои не се видливи на Х-зраци, со што ќе се помогне во добивање детални слики на белите дробови.

Тест за спутум - Спутумот присутен во кашлицата помага во отфрлањето на присуството на клетките на ракот.

ПЕТ - КТ скен - Овој тест е направен за да се видат присутни активни клетки на рак. Овој тест трае од 30 минути до еден час. 

Биопсија - Во ова, мал примерок од клетки се отстранува и се прави за да се побара понапредната лезија. 
 

Како се изведуваше?

Третманот зависи од различни фактори и вашиот тим на лекар одлучува за вашата линија на третман врз основа на дијагнозата, спроведените истражувања заедно со вашиот целосен здравствен статус. 

хемотерапијата - Хемотерапијата спречува раст на клетките на ракот. Тоа е направено пред или по операцијата. Пред операцијата, тоа е направено за да уништи клетките на ракот и по операцијата за уништување на клетките на ракот кои го преживеале третманот. Може да вклучува 1 лек или комбинација на лек. Се состои од специфичен циклус на третман за одредена група пати. 

Терапија со лекови- Се користат одредени комбинации на лекови Зрачење и хемотерапија за лекување на рак. Лековите се даваат орално или интравенски по потреба. 

Радиотерапија- Ова е направено за да се уништат клетките на ракот од надвор од телото. Во оваа висока енергија Х-зраци се користат во кои се дава специфичен број на третман за одреден период. 

Хирургија - Обраснати клетки во форма на тумори во белите дробови а лимфните јазли се отстрануваат хируршки. Во зависност од дијагнозата и вид на рак или треба да се отстрани целото белодробно крило или да се отстрани туморот заедно со здравите маргини. 

Целна терапија - Овој третман спречува раст и ширење на клетките на ракот и спречува оштетување на здравите клетки. 
 

Обнова

Закрепнувањето зависи од целокупното здравје, вид на рак, возраста и разни други фактори. Доколку се направи операција, потребни се од 2 месеци до повеќе за целосно закрепнување. По операцијата на телото му треба соодветно време и грижа да заздрави. Мора да избегнувате задачи што можат физички да ве натераат. Секогаш мора да ги следите советите на вашиот лекар во врска со продолжување на секојдневните задачи и работниот век. Закрепнувањето ќе трае време, мора да го следите советот на вашиот лекар во врска со сите мерки на претпазливост и редовни прегледи. 

Со соодветен третман, би можеле закрепне од рак на белите дробови но според НЦИ половина од луѓето на кои им е дијагностициран и третирани од рак на белите дробови живеат 5 години или подолго. Штом правилното дијагностицирање, третман, мерки на претпазливост и следење се направат правилно, повеќе луѓе преживуваат долго. 
 

Топ 10 болници за третман на рак на бели дробови

Следниве 10 најдобри болници за третман на рак на бели дробови во светот:

Најдобри лекари за третман на рак на бели дробови

Следниве се најдобрите лекари за третман на рак на бели дробови во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р Сандип Батра Медицински онколог Макс Супер Специјалност Хоспи ...
2 Д-р Ашиш Гоел Хируршки онколог Jaypee болница
3 Д-р Харит Шатурведи Хируршки онколог Макс Супер Специјалност Хоспи ...
4 Д-р Ракеш Чопра Медицински онколог Фортис Флт. Поручникот Раџан Да ...
5 Д-р Амит Агарвал Медицински онколог Супер специјалитет BLK-MAX H ...
6 Д-р С Хуку Онколог за зрачење Супер специјалитет BLK-MAX H ...
7 Д-р Дени Гупта Медицински онколог Дарамшила Нарајана Супе ...
8 Д-р Шех Рават Онколог за зрачење Дарамшила Нарајана Супе ...

Најчесто поставувани прашања

Кога клетките растат ненормално тоа се нарекува рак. Абнормалниот раст на клетките во белите дробови се нарекува рак на белите дробови. Ракот се развива во белите дробови и може да се прошири на други органи или лимфа.

Ракот на белите дробови може да се третира со хирургија, терапија со зрачење, хемотерапија, насочена терапија со лекови, стереотактична радиотерапија на телото, имунотерапија, палијативна нега. Препорачаниот третман зависи од типот на рак на белите дробови и од тоа колку се проширил ракот.

Следниве фактори ги зголемуваат шансите за рак на белите дробови -

 •  Пушењето
 • Пасивното пушење
 • Радон (природен гас)
 • Историја на семејството
 • Терапија со зрачење на градниот кош 
 • Диета која вклучува додатоци на бета каротин

Избегнувањето на факторите на ризик како што се пушењето, пасивното пушење, додатоците во исхраната може да помогне да се намали ризикот од рак на белите дробови.

Се препорачуваат следните дијагностички тестови за да се бараат канцерогени клетки во белите дробови -

 • Тест за спутум
 • Тест за снимање како што се рендген, КТ скен
 • Биопсија

Хируршки процедури за лекување на рак на белите дробови се -

 • Клин ресекција - се отстранува мал дел од белите дробови
 • Лобектомија - отстранување на целиот лобус на едното белодробно крило
 • Сегментална ресекција - се отстранува голем дел од белите дробови
 • Пневмонектомија - се отстранува целото белодробно крило

Вообичаени симптоми на рак на белите дробови се -

 • Губење на апетит
 • Кашлање крв или 'рѓосан спутум
 • Проблем со дишењето
 • Чувство на слабост и умор
 • Болка во градите која се влошува со кашлица и длабоко дишење
 • Инфекција во белите дробови
 • Губење на тежината
 • Отежнато дишење Симптомите се полоши ако ракот се прошири на други делови од телото.

Постојат 3 фази на рак на белите дробови -

 • Локализиран - ракот е присутен во белите дробови
 • Регионален - ракот се шири на лимфните јазли во градниот кош
 • Далечно - ракот се шири на други делови од телото

Трошоците за лекување на рак на белите дробови во Индија започнуваат од 3,000 долари.

Кај луѓето со рак на белите дробови, респираторната инсуфициенција е главната причина за смрт од рак на белите дробови.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 03 Апр, 2022.

Треба помош ?

Испрати барање