Трансплантација на бубрег

Третмани за трансплантација на бубрег (жив сроден донатор) во странство,

Трансплантација на бубрег е хируршка процедура за поставување здрав бубрег од жив или починат донатор во лице чии бубрези веќе не функционираат правилно.

Бубрезите се два органи во форма на грав, лоцирани на секоја страна од 'рбетот веднаш под ребрениот кафез. Секој е со големина на тупаница. Нивната главна функција е да филтрираат и отстрануваат отпад, минерали и течност од крвта со производство на урина.

Кога бубрезите ќе ја изгубат оваа способност за филтрирање, во вашето тело се акумулираат штетни нивоа на течност и отпад, што може да го подигне вашиот крвен притисок и да резултира со откажување на бубрезите (крајна фаза на бубрежно заболување). Бубрежната болест во последната фаза се јавува кога бубрезите изгубиле околу 90% од нивната способност да функционираат нормално.

Вообичаени причини за крајна фаза на бубрежни заболувања вклучуваат:

 • Дијабетес
 • Хроничен, неконтролиран висок крвен притисок
 • Хроничен гломерулонефритис - воспаление и евентуално лузни на ситните филтри во вашите бубрези (гломерули)
 • Полицистична бубрежна болест

Луѓето со бубрежна болест во завршна фаза треба да го отстранат отпадот од крвотокот преку машина (дијализа) или трансплантација на бубрег за да останат живи.

Цената на трансплантацијата на бубрег низ целиот свет

# Држава Просечна цена Почетна цена Највисока цена
1 Индија $ 15117 $ 13000 $ 22000
2 Турција $ 18900 $ 14500 $ 22000
3 Израел $ 110000 $ 110000 $ 110000
4 Јужна Кореа $ 89000 $ 89000 $ 89000

Што влијае на крајната цена на трансплантацијата на бубрег?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

 • Видови на извршена хирургија
 • Искуство на хирург
 • Избор на болница и технологија
 • Рехабилитација цена по операцијата
 • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Добијте бесплатна консултација

Болници за трансплантација на бубрег

Кликни тука

За трансплантација на бубрег

Трансплантација на бубрег е операција насочена кон замена на бубрег (или и двата) од жив или починат донатор на пациент со хронична бубрежна болест. Бубрезите се природен филтер на човечкото тело бидејќи нивната главна цел е да ги отстранат отпадните материи од нашата крв. Кога за некои патологии ја губат оваа способност, тоа значи дека пациентот страда од откажување на бубрезите.

Единствените две опции за лекување на А. откажување на бубрезитеили крајна фаза на бубрежно заболување, е да се има дијализа или да има трансплантација на бубрег. Бидејќи е можно да се живее само со еден бубрег, еден здрав бубрег ќе биде доволен да ги замени двата откажани бубрези и да гарантира здраво закрепнување за пациентот. Трансплантираниот бубрег може да биде или од компатибилен жив донатор или починат донатор. Се препорачува за пациенти кои страдаат од откажување на бубрезите или крајна фаза на бубрежни заболувања Временски услови Број на денови во болница 5 - 10 дена Просечна должина на престој во странство Минимум 1 недела. Време на работа Минимално 2 недели. 

Пред постапка / третман

Пациентот ќе треба да ги помине сите потребни прегледи за да утврди дали е компатибилен со живиот донатор или починатиот донатор на бубрег.

Косата на градите и стомакот ќе се избричи и може да се администрира лаксатив и трансфузија на крв.,

Како се изведуваше?

Откако пациентот ќе биде потполно вкочанет и спие, хирургот ќе го постави донаторот на бубрегот во долниот дел на стомакот со цел да биде поврзан со илијачката артерија и вената на приемникот.

По ова, ќе се додадат мочниот меур и уретерот и може да се вметне мал катетер со цел да се исцеди можниот вишок течност создадена за време на операцијата. Анестезија Неопходна е општа анестезија.

Времетраење на постапката Околу 3 часа. За оваа постапка е неопходен специјализиран медицински тим,

Обнова

Грижа по процедура По операцијата, пациентот обично ќе помине 1 или 2 дена на одделот за интензивна нега пред да биде пренесен на одделение. Со бубрег од жив донатор, пациентите обично можат да ја запрат дијализата по операцијата, бидејќи бубрегот функционира веднаш. Со бубрези донатори од пациент со болести, може да потрае подолго за нормално функционирање на бубрезите.

Пациентите со трансплантација на бубрези треба да земаат имуносупресори. Овие лекови го ослабуваат имунитетниот систем на организмот, за да спречат имунолошкиот систем да го нападне новиот бубрег. Како резултат, пациентите се поранливи на инфекции и други болести и мораат да преземат дополнителни мерки на претпазливост за да останат здрави.

Можна непријатност Болка во стомакот и грбот, но ќе се обезбедат лекови за ублажување на болката За да се задржат белите дробови чисти, од пациентот може да се побара кашлање beе се вметне катетер за исцедување на урината од мочниот меур, а тоа може да создаде константно чувство на потреба за мокрење, но не е трајно. Одводот внесен за време на операцијата може да остане за 5-10 дена и потоа треба да се отстрани,

Топ 10 болници за трансплантација на бубрег

Следниве 10 најдобри болници за трансплантација на бубрег во светот:

Најдобри лекари за трансплантација на бубрег

Следниве се најдобрите лекари за трансплантација на бубрег во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р (потполковник) Адитија Прадан Уролог Супер специјалитет BLK-MAX H ...
2 Д-р Рамеш Кумар Хотчандани Нефролог Болница Сикарин
3 Д-р Лакшми Кант Трипати Нефролог Болница Артемис
4 Д-р Манџу Агарвал Нефролог Болница Артемис
5 Д-р Ашвини Гоел Нефролог Супер специјалитет BLK-MAX H ...
6 Д-р Санџај Гогој Уролог Манипал болница Дварка
7 Д-р П. Н Гупта Нефролог Болници во Парас
8 Д-р Амит К.Девра Уролог Jaypee болница
9 Д-р Судир Чада Уролог Сер Ганга Рам болница

Најчесто поставувани прашања

Просечниот период на опоравување е околу 14 дена. Сепак, мора да се следат мерки на претпазливост по трансплантацијата до крајот на животот. Избегнувајте спортски контакти бидејќи може да се погоди областа на бубрезите, но можете да направите друга физичка активност за да бидете во форма.

Лекарот и болницата ќе ви помогнат во сите фази. Мора да ги следите мерките на претпазливост и лекови. Направете ги потребните посети. Ако се соочите со какво било прашање додека се подготвувате за трансплантација, информирајте го вашиот лекар што е можно побрзо. Најважно е да се подготвите психички за трансплантацијата. Избегнувајте пушење и алкохол и следете ја препорачаната диета.

Трансплантацијата на бубрег е безбедна, но имате некои ризици со тоа. Во која било поголема операција, ризикот е секогаш вклучен. Некои од ризиците може лесно да се избегнат со следење на мерки на претпазливост и лекови.

Шансите се многу мали, толку мали што е занемарлива. Ако се мери во проценти, тоа стои околу 0.01% до 0.04%. Сепак, не постои гаранција дека донаторот нема да добие заболување на бубрезите во последна фаза.

Секогаш постои можност вашето тело да го отфрли бубрегот на донаторот, но сега неколку дена шансите за одбивање се многу помали. Иновациите во областа на медицината ги намалија шансите за одбивање. Ризикот од отфрлање варира од тело до тело и многу од нив може да се контролираат преку лекови.

Постојат четири крвни типови: О, А, Б и АБ. Тие се компатибилни со нивната сопствена крвна група, а понекогаш и со други: пациентите со АБ можат да добијат бубрег од која било крвна група. Тие се универзален примател. Пациентот може да добие бубрег од некој со крвна група О или А. Пациентите Б може да добијат бубрег од некој со крвна група О или Б. О пациентите можат да добијат бубрег само од некој со крвна група О.

Во живо дарување, следните крвни групи се компатибилни:

 • Дарители со крвна група А... можат да донираат на приматели со крвна група А и АБ
 • Дарители со крвна група Б... можат да донираат на приматели со крвни групи Б и АБ
 • Донаторите со крвна група АБ... можат да донираат само за приматели со крвна група АБ
 • Донаторите со крвна група О... можат да донираат на приматели со крвна група А, Б, АБ и О (О е универзален дарител: дарителите со крв О се компатибилни со која било друга крвна група)

Така

 • Примателите со крвна група О... можат да добијат бубрег само од крвната група О
 • Примателите со крвна група А... можат да добијат бубрег од крвните групи А и О
 • Примателите со крвна група Б... можат да добијат бубрег од крвните групи Б и О
 • Примателите со крвна група АБ... можат да добијат бубрег од крвните групи А, Б, АБ и О (АБ е универзален примател: примателите со АБ крв се компатибилни со која било друга крвна група)

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 21 ноември 2022.

Треба помош ?

Испрати барање