Замена на коленото

Замена на коленото во странство

Тотална замена на коленото може да биде неопходна за пациенти кои имаат сериозно оштетување на коленото зглоб и за кои не помагаат помалку инвазивните третмани како што е физикалната терапија. Вкупната замена на коленото вклучува отстранување на крајот на коската на бедрената коска и нејзино заменување со метална обвивка, замена на врвот на тибијата со пластично парче, а капакот на коленото може да се замени со метална површина.

Парчињата се држат на место со завртки вметнати во коската. Пластичното парче и металната обвивка делуваат како нов зглоб на шарка, кој потоа се поместува од постојните лигаменти и тетиви. Вашиот хирург може исто така да препорача делумна замена на коленото ако оштетувањето е помалку сериозно, што користи повеќе од постојното ткиво и отстранува помалку коска. Пациенти чии колена биле сериозно оштетени од состојби како што се артритис или траума може да бидат кандидати за операција за замена на коленото. Неопходна е сериозна рехабилитација по операцијата и многу пациенти пријавуваат значителна болка после операцијата.

По завршување на постапката, пациентот ќе треба да остане во болница неколку дена пред да се врати дома, иако се препорачува да оди со помош веќе по 24 часа. Физичката терапија треба да започне неколку дена по операцијата и треба да се продолжи најмалку 8-12 недели. Болката, отокот, непријатноста и воспалението се многу нормални по замена на коленото и може да се управуваат со лекови против болки и лекови.

Колку чини операцијата за замена на коленото?

Просечната цена на операцијата за замена на коленото во Соединетите Држави е околу 50,000 УСД, но цената на замена на коленото варира многу од земја до земја. На пример, замена на коленото во Германија чини дури 12,348 американски долари. Конечната цена зависи од тоа дали постапката е целосна или делумна замена на коленото.

Каде можам да најдам операција за замена на коленото во странство?

Замена на коленото во Тајланд. Тајланд е популарна дестинација за многу пациенти од Австралија кои често плаќаат од својот џеб за операција. Хирурзите во Тајланд често се специјализирани за одредена хирургија или техника, и затоа имаат долгогодишно искуство и ниски стапки на компликации. Болниците за замена на колено во Германија се познати по тоа што обезбедуваат висококвалитетни специјализирани операции по пониски цени од другите западноевропски земји. Германија е популарна дестинација за пациенти од Русија кои сакаат висок стандард на здравствена заштита. Болниците за замена на коленото во Обединетите Арапски Емирати ги прават Обединетите Арапски Емирати една од најбрзо растечките дестинации за висококвалитетни болници со луксузно сместување. Иако третманот во ОАЕ може да биде поскап од другите дестинации, тој доаѓа и со најсовремени установи и хирурзи од светска класа. За повеќе информации, прочитајте го нашиот Водич за трошоци за замена на колено.

Трошоци за замена на коленото

Цената на операцијата за замена на коленото може значително да варира во зависност од голем број фактори, вклучувајќи ја локацијата на болницата, искуството на хирургот и видот на употребените импланти за замена на коленото. Во просек, цената на операцијата за замена на коленото во САД може да се движи од 35,000 до 50,000 долари, додека во други земји, како Индија или Тајланд, цената може да биде од 5,000 до 10,000 долари.

Цената на замената на коленото низ целиот свет

# Држава Просечна цена Почетна цена Највисока цена
1 Индија $7100 $6700 $7500
2 Шпанија $11900 $11900 $11900

Што влијае на крајната цена на замената на коленото?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

  • Видови на извршена хирургија
  • Искуство на хирург
  • Избор на болница и технологија
  • Рехабилитација цена по операцијата
  • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Болници за замена на коленото

Кликни тука

За замена на коленото

Замена на коленото е хируршка процедура во која оштетените површини во коленото зглоб, или напротив, целиот колен зглоб, се заменуваат со метални и пластични компоненти. Постојат 2 вида на операции за замена на коленото: тотална замена на коленото (TKR) и делумна замена на коленото (PKR). Операцијата за замена на коленото најчесто се изведува кај пациенти кои страдаат од остеоартритис, псоријатичен артритис и ревматоиден артритис, или пациенти кои имале траума ги прават коските на коленото или зглобовите. Опоравувањето по операцијата за замена на коленото вклучува физичка рехабилитација и пациентот ќе доживее многу болка по операцијата.

Препорачано за оштетување на колен зглоб како резултат на остеоартритис, ревматоиден артритис, хемофилија, гихт или повреда Временски услови Број на денови во болница 3 - 5 дена Просечна должина на престојот во странство 2 - 4 недели. По операцијата, пациентите ќе имаат зголемен ризик од длабока венска тромбоза, што значи дека за сите планови за патување мора прво да се разговара со хирургот. Операцијата за замена на коленото се изведува кога зглобовите во коленото не функционираат правилно. 

Пред постапка / третман

Замената на коленото е сериозна операција, затоа пациентите се охрабруваат да се консултираат со својот лекар пред закажување на операција за да ги истражат сите потенцијални опции за третман. Лекарот ќе направи рендгенски зраци на коленото за да утврди дали операцијата за замена на коленото е најдобра опција за пациентот.

Откако ќе се утврди дека на пациентот ќе треба да му биде извршена операција за замена на коленото, на пациентот може да му се дадат упатства како да изведува одредени вежби за истегнување пред операцијата.

Лекарот ќе спроведе различни тестови како што се крвни тестови и рендгенски преглед на градите, а на пациентот обично ќе му се советува да престане да зема одредени лекови како што е аспиринот.,

Како се изведуваше?

Пациентот се администрира со општ анестетик и се прави инцизија од околу 8 до 12 инчи во предниот дел на коленото. Потоа, хирургот ќе одвои дел од квадрицепсниот мускул од капакот на колената. Зглобот на коленото е поместен, изложувајќи го крајот на бутната коска најблизу до подот. Краевите на овие коски се сечат во форма и се вадат рскавицата и предниот круцијален лигамент. Метални или пластични делови се влијаат на коската или се фиксираат со употреба на цемент или друг материјал. Со неодамнешниот напредок во операцијата за замена на коленото, операцијата може да се изврши како минимално инвазивна хирургија.

Традиционалната хирургија вклучува правење голем засек на коленото, сепак минимално инвазивна хирургија вклучува правење помал засек од околу 3 до 5 инчи. Правењето помал засек ја намалува количината на оштетување на ткивото и може да го подобри времето на опоравување по операцијата. Анестезија Општ анестетик. Времетраење на постапката Заменувањето на коленото трае од 1 до 3 часа. Хирургот го отстранува оштетениот зглоб и го заменува со метален зглоб.,

Обнова

Грижа по процедура Обично пациентите поминуваат неколку дена во болница, но може да започнат да се обидуваат да одат со помош 12 до 24 часа по операцијата. Пациентите честопати треба да земат 4 до 12 недели од работа за да се опорават.

Можна непријатност По операцијата, пациентите обично ќе се чувствуваат уморни во првите неколку дена. Коленото може да се чувствува болно и непријатно, особено кога се движите или се обидувате да одите. Пациентите често ќе поминат неколку дена во болница и ќе им се даваат лекови против болки по потреба.,

Топ 10 болници за замена на коленото

Следниве 10 најдобри болници за замена на колената во светот:

Најдобри лекари за замена на коленото

Следниве се најдобрите лекари за замена на коленото во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р IPS Oberoi Ортопед и хирург за замена на зглобовите Болница Артемис
2 Д-р Анурак Чароенсап Ортопед Болница Таинакарин
3 Проф. Махир Махирогулари Ортопед Медипол Мега универзитет Х ...
4 Д-р (Бриг.) Б.К. Синг Ортопедски хирург Болница Артемис
5 Д-р Санџај Саруп Детски ортопедски хирург Болница Артемис
6 Д-р Косиган КП Ортопед Болницата Аполо во Ченај
7 Д-р Амит Баргава Ортопед Болницата Фортис, Ноида
8 Д-р Атул Мишра Ортопед и хирург за замена на зглобовите Болницата Фортис, Ноида
9 Д-р Брајеш Кушле Ортопед Болницата Фортис, Ноида
10 Д-р Дананџај Гупта Ортопед и хирург за замена на зглобовите Фортис Флт. Поручникот Раџан Да ...

Најчесто поставувани прашања

Повеќето импланти кои се користат во замена на колена се направени од метални легури, керамика и тврда пластика. Тие се врзуваат за коската користејќи акрилен цемент.

Замената на коленото се потпира на имплант, кој може да се истроши како и секој подвижен дел. Околу 85% од импланти за замена на колено траат 20 години или подолго. Многу импланти имаат гарантиран животен век од производителот за кој можете да го прашате вашиот хирург. Ретко е вештачкото колено да не успее без значителни предупредувачки знаци.

Замената на коленото се смета за многу безбедна операција и има мала стапка на компликации.

Ризиците поврзани со операцијата за замена на коленото вклучуваат инфекција, згрутчување на крвта, срцев удар, мозочен удар и оштетување на нервите. Повеќето ризици се поврзани со општа анестезија. Најчеста компликација е инфекцијата, иако се уште се јавува со многу мала стапка.

Приближно 40 проценти од светската популација над 55 години доживува хронична болка во колената. Од нив, 50.8 милиони страдаат од оневозможувачка болка, а околу 2.6 милиони се обраќаат на операција за замена на колено секоја година.

Операцијата за замена на коленото ќе помогне да се ублажи болката поврзана со артритис во коленото и ќе се врати одредена функција и мобилност во зглобот.

Пациентите кои имаат тежок артритис или други состојби кои предизвикуваат оштетување на зглобот на коленото може да бидат добри кандидати за операција за замена на коленото.

Во повеќето случаи, операцијата за замена на коленото е покриена со осигурување. Сепак, пациентите треба да проверат кај нивниот обезбедувач на осигурување за да го одредат нивното специфично покривање.

Операцијата за замена на коленото обично трае помеѓу 1 и 2 часа за да се изврши.

Пациентите може да почувствуваат болка и непријатност по операцијата за замена на коленото, но тоа може да се управува со лекови и други третмани.

Времето на закрепнување може да варира во зависност од индивидуалниот пациент и обемот на операцијата, но повеќето пациенти може да очекуваат дека ќе можат да продолжат со нормалните активности во рок од неколку недели до неколку месеци по операцијата.

Да, пациентите обично ќе треба да поминат период на рехабилитација и физикална терапија по операцијата за замена на коленото за да помогнат во обновувањето на силата и мобилноста на коленото.

Како и со секоја хируршка процедура, постојат некои ризици поврзани со операцијата за замена на коленото, вклучувајќи инфекција, згрутчување на крвта и оштетување на нервите. Сепак, овие ризици може да се минимизираат со избор на искусен хирург и следење на соодветни инструкции за постоперативна нега.

Имплантите за замена на колено се дизајнирани да траат многу години, иако животниот век на имплантите може да варира во зависност од голем број фактори, вклучувајќи ја возраста на пациентот, нивото на активност и целокупното здравје.

Додека многу пациенти можат да продолжат со нормалните активности по операцијата за замена на коленото, активностите со големо влијание како што се трчање или скокање можеби не се препорачуваат. Пациентите треба да разговараат за нивните специфични цели на ниво на активност со нивниот хирург.

Пациентите може да се подготват за операција за замена на коленото следејќи ги упатствата на нивниот лекар за диета, вежбање и управување со лекови, како и организирање за каква било неопходна помош со секојдневните задачи за време на периодот на опоравување. Пациентите исто така треба да разговараат за какви било прашања или грижи со својот хирург пред операцијата.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 12 август, 2023.

Треба помош ?

Испрати барање