Замена на колковите

Замена на колк во странство

Замена на колк во странство, Замена на колк вклучува замена на природниот зглоб на колкот што повеќе не е функционален и предизвикува болка, со протетски имплант. Целосната замена на колкот на колкот значи дека крајот на фемурот (бутната коска), 'рскавицата и колкот се заменуваат за да се создадат нови зглобни површини. Замените на колковите се вршат за да се подобри квалитетот на животот, олеснување на хроничната болка предизвикана од услови на колк и подобрување на подвижноста на колкот. Замените на колкот обично се користат за лекување на остеоартритис или кога колкот е скршен. Бидејќи замените на колкот се големи хируршки процедури, тие се разгледуваат само откако управувањето со болката и физикалната терапија веќе не успеале да дадат соодветни резултати. Модерната замена на зглобот на колкот беше пионер на Сер Johnон Чарнли, британски ортопедски хирург.

Д-р Чарнли разви дизајн чии деривати се усвоени како стандардни во протезата за замена на колкот. Дизајнот се состои од стебло и глава од не'рѓосувачки челик кои се прицврстуваат на бедрената коска, ацетабуларна чаша направена од полиетилен и коскен цемент PMMA за да ги задржи двете компоненти на правилно место. Современите ажурирања за дизајнот вклучуваат компоненти на керамичката феморална глава и надградени подобрени формулации од полиетилен.

Кои се ризиците од операцијата за замена на колк?

Како и кај сите операции за замена на зглобовите, постојат ризици и компликации поврзани со операција за замена на колк. Еден заеднички ризик е згрутчување на крвта, што може да се развие во вената на ногата по операцијата. Поради оваа причина, антикоагуланси обично се препишуваат по операцијата. Кај инаку здрави пациенти, ризикот од инфекција од операција за замена на колк е мал. Ризикот од инфекција се зголемува ако пациентот страда од дијабетес, артритис или хронично заболување на црниот дроб. Во ретки случаи може да се оштети нерв за време на операцијата, што може да предизвика болка и вкочанетост.

Овие симптоми честопати ќе исчезнат со текот на времето, понекогаш исчезнуваат целосно. Најчестата компликација на операцијата за замена на колкот е дислокација на колк. За време на процесот на опоравување по операцијата, додека меките ткива на зглобот сè уште заздравуваат, топката на колкот може да се олабави од приклучокот. Лекарот обично може да го врати колкот на место, а ризикот од дислокација може да се намали со избегнување на ставање на ногата во одредени позиции во првите неколку месеци по операцијата. Како голема ортопедска хируршка процедура, тоталната хирургија за замена на колкот се изведува под општ анестетик, иако може да се администрира и спинална анестезија и може да трае од 1 до 3 часа.

Каде можам да најдам замена на колковите во странство?

Замена на колк во Тајланд Замена на колк во Германија Замена на колк во ОАЕ За повеќе информации, прочитајте го нашиот Водич за трошоци за замена на колк.,

Трошоци за замена на колковите ширум светот

# Држава Просечна цена Почетна цена Највисока цена
1 Индија $ 7950 $ 7800 $ 8100
2 Шпанија $ 15500 $ 15500 $ 15500

Што влијае на крајната цена на замена на колк?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

  • Видови на извршена хирургија
  • Искуство на хирург
  • Избор на болница и технологија
  • Рехабилитација цена по операцијата
  • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Добијте бесплатна консултација

Болници за замена на колк

Кликни тука

За замена на колк

Замена на колк е хируршка процедура за замена на површините на зглобот на колкот со протетски имплант. Операцијата за замена на колк е честа операција за пациенти кои страдаат од остеоартритис, состојба што предизвикува болка и оток во зглобовите и ја намалува подвижноста на зглобовите. Подложена на операција за замена на колк може да се ублажи болката, да се подобри функцијата на зглобовите и да се подобри одењето за пациенти кои имаат болка и тешкотии при такво движење. Со вкупна хирургија за замена на колк, метални, пластични или керамички материјали се користат за замена на топчести и приклучни зглобови.

Оштетената 'рскавица потоа се отстранува и се заменува со нов материјал за поддршка на зглобовите. Зглобовите потоа може да се прицврстат или со цементирање на зглобот на коската, или со користење на облога за прицврстување на коската и зглобовите, што ќе овозможи коските да растат и да формираат приврзаност кон зглобот. Кога добиваат операција за замена на колк, пациентите треба да разговараат за моделот на протетски колк што ќе се користи. Протетичките колкови многу се подобрија во последниве години и има смисла хирурзите да користат многу модерен уред. Препорачано за откажување на зглобовите предизвикано од остеоартритис Ревматоиден артритис Аваскуларна некроза Трауматски артритис Protrusio acetabuli Фрактури на колк Тумори на коските Туристички коски Барања за време Број на денови во болница 3 - 5 дена Просечна должина на престојот во странство 1 - 3 недели.

По операцијата на долниот екстремитет, пациентите имаат зголемен ризик од длабока венска тромбоза. За сите планови за патување мора прво да се разговара со хирургот. Замена на колк се користи за делумно или целосно заменување на оштетениот зглоб на колкот. Временски услови Број на денови во болница 3 - 5 дена Просечен долг престој во странство 1 - 3 недели. По операцијата на долниот екстремитет, пациентите имаат зголемен ризик од длабока венска тромбоза. За сите планови за патување мора прво да се разговара со хирургот. Временски услови Број на денови во болница 3 - 5 дена Просечен долг престој во странство 1 - 3 недели. По операцијата на долниот екстремитет, пациентите имаат зголемен ризик од длабока венска тромбоза. За сите планови за патување мора прво да се разговара со хирургот. Замена на колк се користи за делумно или целосно замена на оштетениот зглоб на колкот.,

Пред постапка / третман

Замената на колкот е сериозна операција и како такви пациенти треба да ги истражат сите свои опции за третман со својот лекар пред постапката. При одлучувањето да се спроведе замена на колк, лекарот ќе изврши физички преглед на колкот и ќе направи рендгенски зраци и крвни тестови. Во деновите пред постапката, лекарот може да препише антибиотици на пациентот, со цел да се намали ризикот од инфекција.

Исто така, може да се советува на пациентот да се воздржува од пушење и од земање одредени лекови како што е аспирин. Пациентите со сложени состојби може да имаат корист од барањето второ мислење пред да започнат план за третман. Второто мислење значи дека друг лекар, обично експерт со многу искуство, ќе ги разгледа медицинската историја на пациентот, симптомите, скенирањата, резултатите од тестовите и други важни информации, со цел да обезбеди план за дијагноза и третман. 

Како се изведуваше?

Оштетениот дел од колкот на феморалната глава се отстранува и се заменува со метално стебло. Феморалното стебло е зацементирано на свое место или на друг начин обезбеден. Метална, керамичка или пластична топка е поставена на горниот дел од стеблото, заменувајќи ја феморалната глава. Оштетената површина на 'рскавицата на штекерот се отстранува и се заменува со метален, керамички или пластичен дел од штекерот. Завртки или цемент понекогаш се користат за да се одржи приклучокот на место. Меѓу новиот топчест дел и приклучокот е поставен дистанцер за да се овозможи мазна лизгачка површина за зглобот на колкот.

Традиционално, операцијата за замена на колкот се изведува како операција на отворено, сепак, постојат нови техники што некои лекари можат да ги користат за да извршат минимално инвазивна хирургија. Минимално инвазивната хирургија вклучува правење помали засеци, со цел да се намалат крварењата и лузните. Сепак, понекогаш колкот не може да се замени со толку мали засеци, поради што општата хирургија генерално се користи.

Протетски колкови се изработени од пластика, метал, керамика или комбинација на материјали. Понекогаш се користи цемент за фиксирање на имплантантот на место. Анестезија Општ анестетик. Времетраење на постапката Заменувањето на колкот трае од 1 до 3 часа. Оштетениот зглоб се отстранува и се заменува со протетски дел кој е зацврстен на своето место.,

Обнова

Грижа по процедура По завршување на постапката, некои пациенти ќе можат да пешачат малку истиот ден, и ова се охрабрува. Новиот колк обично е болен на почетокот, и нормално е да поминете од 3 до 5 дена во болница.

Честопати пациентот ќе може да оди без патерици по 4-6 недели и да се опорави по 3 месеци. Времето на лекување и закрепнување може да варира во зависност од возраста и здравјето на пациентот. Можна непријатност Ова е сериозна хируршка процедура и управувањето со болката и физикалната терапија треба да започнат веднаш штом пациентот се чувствува во состојба на тоа.,

Топ 10 болници за замена на колк

Следниве 10 најдобри болници за замена на колк во светот:

Најдобри лекари за замена на колк

Следниве се најдобрите лекари за замена на колк во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р (Бриг.) Б.К. Синг Ортопедски хирург Болница Артемис
2 Д-р Хасмух Нагвадија Ортопед Болница Сикарин
3 Д-р Санџај Саруп Детски ортопедски хирург Болница Артемис
4 Д-р Анил Синг Томар Ортопедски хирург Метро болницата и срцето ...
5 Д-р Косиган КП Ортопед Болницата Аполо во Ченај
6 Д-р Амит Баргава Ортопед Болницата Фортис, Ноида
7 Д-р Атул Мишра Ортопед и хирург за замена на зглобовите Болницата Фортис, Ноида
8 Д-р Брајеш Кушле Ортопед Болницата Фортис, Ноида
9 Д-р Дананџај Гупта Ортопед и хирург за замена на зглобовите Фортис Флт. Поручникот Раџан Да ...

Најчесто поставувани прашања

Уредите за имплантација на колк спаѓаат во една од 4-те категории: метал на пластика, метал на метал, керамика на пластика или керамика на керамика. Категориите се однесуваат на материјалите што се користат во лежиштата или топката и штекерот на имплантот кои го артикулираат зглобот. Не постои консензус за тоа кои материјали се најдобри и изборот обично се сведува на преференциите на хирургот. Металот на металните импланти сега се користи поретко, бидејќи беше откриено дека триењето и абењето предизвикано од триење ослободува метални јони во крвотокот.

Уредите за имплантација на колк се очекува да траат помеѓу 15 и 20 години, но најчесто тие траат многу подолго. Фактори кои влијаат на животниот век на имплантот го вклучуваат општото здравје на пациентот, нивната способност за вежбање и нивната способност да одржуваат здрава тежина.

За време на постапката, ќе ви биде дадена или општа анестезија или спинален блок. Под општа анестезија, ќе спиете за време на процедурата и нема да чувствувате болка. Со блокада на 'рбетот, долната половина од вашето тело ќе биде целосно вкочанета, но инаку ќе бидете будни и будни во текот на целата процедура. За време на закрепнувањето, ќе има болка и вашиот лекар ќе може да помогне во справувањето со болката. Колку има болка и колку долго трае варира од пациент до пациент и зависи од количината на физикална терапија вклучена во вашето закрепнување.

Операцијата за замена на колк обично е неопходна поради прогресијата на болести како што се остеоартритис, ревматоиден артритис и остеонекроза. Овие болести го оштетуваат зглобот и ја деградираат 'рскавицата, предизвикувајќи коските да се мелат една со друга и да се истрошат. Ова резултира со болка и губење на подвижноста.

Ризиците поврзани со операцијата за замена на колк се како и другите операции и вклучуваат згрутчување на крвта, инфекција, фрактури на коските и дислокација на зглобот на колкот. По операцијата, ќе ве советуваат начини како да избегнете дислокација на новиот зглоб. Повремено, процедурата предизвикува едната нога да биде подолга од другата, иако хирурзите обично ја избегнуваат оваа компликација.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 01 Апр, 2022.

Треба помош ?

Испрати барање