Перкутана замена и поправка на митрал и трикуспидален вентил

Операција на срце

Митралната валвула е леток што лежи помеѓу горната лева комора на срцето познат како лева преткомора и долната лева комора на срцето познат како лева комора. Од друга страна, трикуспид е исто така леток што лежи помеѓу горната десна комора на срцето познат како десен атриум и долната десна комора на срцето познат како десна комора. Двата вентили придонесуваат за правење поделба помеѓу коморите.  

Митрален и трикуспидален вентил помага да се обезбеди притисок и насока на крвта. Како што се полнат преткоморите, трикуспидалната валвула се отвора за да овозможи крв да тече од десната преткомора во десната комора. Додека коморите се контрахираат, трикуспидалната валвула цврсто се затвора за да спречи крвта да тече назад во десната преткомора. Ако некоја болест се случи со овие вентили, крвта ја губи насоката и предизвикува сериозни здравствени проблеми. 

Симптомите на митрална и трикуспидална болест треба да бидат фокусирани бидејќи не се специфични единствени, затоа е тешко да се открие митрална и трикуспидална болест. Симптомите на митрална и трикуспидална болест варираат од личност до личност. Некои од симптомите се; 

 • Замор. 
 • Намалување на капацитетот за вежбање. 
 • Оток во стомакот, нозете или вените на вратот. 
 • Абнормални срцеви ритми. 
 • Пулсира во вратот. 
 • Отежнато дишење со активност. 

Не секоја болест има потреба од третман, некоја болест може да се одржи или да се лекува со професионално водство, но од другата страна на монетата. 

Регургитација на трикуспидална валвула е болест во која трикуспид не се отвара и се затвора правилно. 

Трикуспидална валвуларна стеноза е болест во која трикуспид станува тесен и попречен 

Трикуспидална атрезија е болест што се јавува кога бебето ќе се роди без трикуспидална валвула. 

За корекција на митралната и трикуспидалната валвула, лековите и антибиотиците не се доволни, затоа треба да се направи операција, но тоа носи голем ризик. Одлуката за замена или поправка зависи од некои фактори т.е.  

 • Тежината на болеста 
 • Севкупно здравје и возраст 

На пример, поправката е приоритет на лекарите, бидејќи има релативно помал ризик и инфекција од таа замена, но ако зоната на вентилите е ужасна, тогаш операцијата за замена е последната опција. 

Како што е наведено погоре, замената доаѓа со висок ризик, но и поправката има ризик. Одреден ризик поврзан со операција за поправка и замена на митрали и трикуспидиди се; 

 • Крварење 
 • Згрутчување на крвта 
 • Дисфункција на вентилот во вентили за замена (протези на вентили) 
 • Проблеми со срцевиот ритам 
 • Инфекција 
 • Мозочен удар 
 • Смрт 

Традиционално, третманот со трикуспидална поправка се врши преку операција на отворено срце, но по модернизацијата на нови техники и технологии, перкутано се воведуваат што е попогодно и има голема стапка на успех. Перкутаната техника на замена и поправка дава огромен исход се користи за да се поправи и замени заболениот вентил. За време на постапката, варијантните видови на поправки вклучуваат кои се; 

 • Вметнување ткиво за да се закрпат дупки или солзи во размавта што се затвораат од вентилот 
 • Додавање поддршка на основата или корените на вентилот 
 • Преобликување или отстранување на ткиво за да се овозможи вентилот да се затвори поцврсто

Имате прашање?

Ако имате какви било прашања Регургитација на трикуспидална валвула, Стеноза на трикуспидална валвула, трикуспидална атрезија 

Контакт за второ мислење или бесплатно советување

Јавете се на +1 (302) 451 9218
Тагови
Најдобра болница во Велика Британија Најдобри болници Најдобар онколог во Индија Најдобар ортопедски доктор рак на крв Трансплантација на коскена срцевина во Турција рак третман на рак Кардиомиопатија хемотерапија Рак на дебелото црево Коронавирус Водич за трошоци ковид-19 ПАНДЕМИЈА НА КОВИД-19 ресурс covid-19 Смртоносна и мистериозна појава на коронавирус Д-р Рена Тукрал Д-р С Динеш Најак Д-р Винит Сури косата надградби за здравствена заштита Рангирање во болницата болници за хирургија за замена на колено Трансплантација на бубрег Трошоци за трансплантација на бубрег Цена за трансплантација на бубрег во Турција листа на најдобри невролози во Индија црниот дроб Рак на црниот дроб трансплантација на црн дроб mbbs Медицинска конференција Медицински помагала мозокаре неврохирург Онколог Подкаст врвот 10 Топ 10 невролози во Индија Иновации во третманот Туморна навивам Операција за губење на тежината Што прави невролог? Што е невролог?