Анестезија

Анестезијата се администрира на пациентите за да се вцепи одредена област или да се онесвести пациентот додека се изведува процедурата.

Главните видови на анестезија се локални, регионални и општа анестезија. Тие понекогаш се даваат во комбинација едни со други, како и во комбинација со орална или интравенска (IV) седација.

Локална анестезија се администрира за да се вкочани одредена област, со цел да се изврши постапка без пациентот да има болка. Најчесто се користи за различни стоматолошки процедури, како и минимално инвазивни процедури и вклучува инјектирање на игла во одредена област за да стане вцепенена.

Регионалната анестезија ја блокира болката во поголема површина на телото, на пример, епидурална за време на породувањето.

Се спроведува општа анестезија за да се стави пациентот во несвесна состојба, обично за време на хируршки процедури, при што не е можно да се изврши операција додека пациентот е буден. Пациентот е внимателно следен од анестезиолог во текот на целата постапка. Анестезиолозите мора да земат предвид многу фактори кога се администрира општ анестетик, за да се осигура дека се користат правилна комбинација и количина на лекови. Тие го следат дишењето и виталните знаци на пациентот во текот на целата постапка.

Се препорачува за процедури што можат да предизвикаат болка Хируршки процедури. Временски услови Просечна должина на престојот во странство 1 - 2 дена. Пациентите можат да патуваат веднаш по локалниот анестетик. После општ анестетик, пациентите можат да патуваат веднаш штом ефектите истекуваат и нивната состојба е стабилна. Бројот на патувања во странство потребни 1.

Локален анестетик најчесто се користи во стоматологијата. Временски услови Просечна должина на престојот во странство 1 - 2 дена. Пациентите можат да патуваат веднаш по локалниот анестетик. После општ анестетик, пациентите можат да патуваат веднаш штом ефектите истрошат и нивната состојба е стабилна. Број на патувања во странство потребни 1. Временски услови Просечен долг престој во странство 1 - 2 дена.

Што влијае на крајната цена на анестезијата?

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на трошоците

  • Видови на извршена постапка
  • Видови на издвоена анестезија
  • Искуство на лекар
  • Избор на болница и технологија
  • Покриеноста на осигурувањето може да влијае на трошоците на џебот на една личност

Болници за анестезија

Кликни тука

За анестезија

Анестезијата се администрира кај пациенти за да се вкочани одредена област или да се направи пациентот во бесознание додека се спроведува постапка. Главните видови на анестезија се локални, регионални и општа анестезија. Тие понекогаш се даваат во комбинација едни со други, како и во комбинација со орална или интравенска (IV) седација. Локална анестезија се администрира за да се вкочани одредена област, со цел да се изврши постапка без пациентот да има болка. Најчесто се користи за различни стоматолошки процедури, како и минимално инвазивни процедури и вклучува инјектирање на игла во одредена област за да се направи вцепенен. Регионалната анестезија ја блокира болката во поголема површина на телото, на пример епидурална за време на породувањето. 

Се спроведува општа анестезија за да се стави пациентот во несвесна состојба, обично за време на хируршки процедури, при што не би било можно да се изврши операција додека пациентот е буден. Пациентот е внимателно следен од анестезиолог во текот на целата постапка. Анестезиолозите мора да земат предвид многу фактори при администрација на општ анестетик, за да се осигура дека се користат правилна комбинација и количина на лекови. Тие го следат дишењето и виталните знаци на пациентот во текот на целата постапка. 

Препорачано за: Процедури што можат да предизвикаат болка Хируршки зафати Временски услови Просечна должина на престојот во странство 1 - 2 дена. Пациентите можат да патуваат веднаш по локалниот анестетик. После општ анестетик, пациентите можат да патуваат веднаш штом ефектите истекуваат и нивната состојба е стабилна. Број на патувања во странство потребни 1. Локален анестетик најчесто се користи во стоматологијата. Временски услови Просечна должина на престојот во странство 1 - 2 дена. 

Пред постапка / третман

Пред да се подложите на постапка со општ анестетик, важно е да се следат упатствата за постот. Обично мора да престанете да јадете 6-8 часа пред постапката, со цел да го испразните стомакот. Ова е затоа што анестезијата ги релаксира мускулите во дигестивниот тракт и може да дозволи храна или течности да навлезат во белите дробови (компликација наречена белодробна аспирација). Theе ве советуваат да не пиете околу 2 часа пред операцијата. Ако треба да пиете лекови, сепак можете да го сторите тоа, со мала голтка вода. Лекарот ќе ви каже кои лекови да продолжите да ги земате и кои да ги избегнувате. Некои лекови, како што е аспиринот, можат да ја зголемат можноста за хируршки компликации и треба да се избегнуваат. Пациентите со дијабетес треба да разговараат што да прават во врска со постот и нивните лекови. Пациентите, исто така, треба да прашаат за какви било хербални лекови или додатоци, бидејќи понекогаш се препорачува да престанете да ги земате пред операција.,

Како се изведуваше?

Локална и регионална анестезија обично се администрира со инјектирање на игла во областа што се лекува. Општа анестезија може да се администрира на 2 различни начини. IV (интравенска) анестезија се администрира директно во вена со помош на игла. Алтернативно, општа анестезија во форма на пареа, администрирана со употреба на маска поставена над носот и устата. Анестезиологот е обично присутен во текот на целиот период за да го следи пациентот, а откако ќе заврши операцијата, администрацијата на општа анестезија е запрена за да може пациентот да се разбуди. Општ анестетик се користи за многу инвазивни операции.,

Топ 10 болници за анестезија

Следниве 10 најдобри болници за анестезија во светот:

Најдобри лекари за анестезија

Следниве се најдобрите доктори за анестезија во светот:

# ДОКТОР СПЕЦИЈАЛНОСТ БОЛНИЦА
1 Д-р Харприт Синг Анестезиолог Макс Супер Специјалност Хоспи ...
2 Д-р Ли наскоро Кијат Анестезиолог Болница Пантаи, Пенанг
3 Д-р Мед. Мајкл Чучоловски ОРЛ / оториноларинголог Хелиос болница во Минхен-Ние ...
4 Д-р Мед. Јоаким Дофингер Анестезиолог Хелиос болница во Минхен-Ние ...
5 Проф. Д-р Мед. Маркус А.Вајганд Анестезиолог Универзитетот Хајделберг Хос ...
6 Д-р Масимо Ферињо Анестезиолог Кливленд Клиниката

Најчесто поставувани прашања

Анестезијата е индуцирана, привремена состојба во која чувствувате намалена болка, доживувате парализа и / или бесознание. Анестезијата е предизвикана од употреба на анестетик; лек што предизвикува анестезија. Локалните анестетици делуваат спречувајќи „сигнал за болка“ да стигне до мозокот, што значи дека пациентот нема никаква болка. Општ анестетик делува така што пациентот останува во несвест и не може да се разбуди се додека не се потроши анестетикот. Седацијата предизвикува полухипнотичка состојба во која пациентот чувствува намалена болка и вознемиреност и може да ја инхибира меморијата.

Постојат некои ризици поврзани со подложување на општ анестетик, кои значително се намалуваат со избор на квалификуван, угледен хирург и анестезиолог. Ризици кои вклучуваат инфекција на белите дробови, мозочен удар, срцев удар и во ретки случаи, смрт. Треба да му кажете на вашиот лекар ако имате значителни кардиоваскуларни проблеми пред да подлежите на општ анестетик. Ризикот од компликации, исто така, се зголемува со возраста и должината на времето кога пациентот е "под" анестетик.

Анестезијата може да предизвика дехидрација, што може да доведе до запек. Ова обично се расчистува за 1-2 дена, бидејќи анестетикот се испушта од вашето тело. Пиењето многу вода кога сте во можност по операцијата може да помогне.

Пост-оперативна депресија се јавува кај некои пациенти за 6 месеци по инвазивна постапка. Додека причината е непозната, постојат некои докази кои сугерираат дека тоа може да биде предизвикано од општ анестетик, но исто така може да биде предизвикано од животни околности околу постапката. Пациентите кои доживуваат депресија по оперативна постапка треба да се консултираат со својот општ лекар за опциите за третман.

Некои анестетици се администрираат со инјекција, а во многу случаи општ анестетик вклучува поставување на IV линија што може да предизвика непријатност. Освен вметнување на IV линија, нема значителна болка поврзана со анестетици. Повремено, во случај на локален анестетик кој мора да се инјектира длабоко, се нанесува вцепенен гел во областа, така што самата инјекција не боли. По излегувањето од општа анестезија, некои пациенти доживуваат гадење или други непријатни несакани ефекти кои обично се чистат за неколку часа.

Како Mozocare може да ви помогне

1

Барај

Постапка за пребарување и болница

2

изберете

Изберете ги вашите опции

3

книга

Резервирајте ја вашата програма

4

FLY

Подготвени сте за нов и поздрав живот

За Mozocare

Mozocare е платформа за медицински пристап за болници и клиники за да им помогне на пациентите да добијат најдобра медицинска нега по пристапни цени. Mozocare Insights обезбедува здравствени вести, најнови иновации во третманот, рангирање во болницата, информации за здравствената индустрија и споделување на знаење.

Информациите на оваа страница беа прегледани и одобрени од страна на Мозокаре тим. Оваа страница е ажурирана на 21 Јан, 2022.

Треба помош ?

Испрати барање